galéria megtekintése

Az elnöki küldetés

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 29. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A Göncz Árpád Alapítvány konferenciát rendezett tegnap, hogy „felidézze azokat a mára történelmi távlatból szemlélhető időket és maradandó értékeit, amelyeket ma sokan nem becsülnek kellőképpen”. Attól tartok, azok az idők és értékek nem szemlélhetők „történelmi távlatból”. Mert azt a harcot, amit Antall József Göncz Árpáddal vívott, Orbán Viktor nyerte meg. Göncz Árpád ellenségeinek kurzusában élünk.

Antall József nyugatos önképpel élt, és politikai kényszerhelyzetben volt. A szavazatok kisebbségével jutott valamelyes parlamenti többséghez, borzalmas koalíciós partnerekkel, heterogén, de jelentős részben „borzalmas tagsággal” rendelkező MDF-fel, jórészt Nyugat- és demokráciaellenes, nacionalista értelmiségi bázissal. A kétharmados törvények tömege pedig működésképtelenné tette (volna) a kormányzást. A nyugatos önkép és a politikai kényszer ugyanazt diktálta. Kiegyezést az ellenzékkel. Így került nyugatos stílusú politikai megállapodás alapján szemétkosárba sok kétharmados törvény, és kerültek konszenzusos, széles körben elfogadott, saját jogon tekintéllyel és súllyal rendelkező személyek olyan pozíciókba, melyekben az eredeti felállás szerint garantálhatták, hogy a többségi kormányzás nem válik korlátlan és gátlástalan, az ellenzéket ellehetetlenítő hatalomgyakorlássá. Ilyen személyiség volt a közmédia két elnöke, Hankiss Elemér és Gombár Csaba, s mindenekelőtt Göncz Árpád. Kezdő demokráciában, ahol a jogrendszer még csonka, különösen fontos, hogy a hatalom korlátozásáról olyan személyiségek gondoskodjanak, akiknek ehhez megvan a demokratikus érzékük, tekintélyük, népszerűségük. Göncz Árpád ilyen volt. Ő volt leginkább ilyen.

Antallról pillanatok alatt lemállott a nyugatos máz. A sikertelen kormányzás frusztrációja, a gyors népszerűségvesztés és borzalmas bázisának nyomása egyaránt arra késztette, hogy hatalmának korlátait megpróbálja eltávolítani. Olyan médiát és olyan elnököt akart magának, amilyenje ma Orbán Viktornak van.

 

A kormányt és a jobboldalt a legszéléig kiszolgáló, az ellenzéket gyalázó és kiszorító médiához illő kádereket akart Antall az államfővel kineveztetni, a médiaelnököktől pedig alkotmányellenes eszközökkel igyekezett megszabadulni. Göncz Árpád ellenállt, amennyire csak ellenállhatott. Más bűne is volt. Biztosította, hogy a taxisblokádot csak békés eszközökkel lehessen feloldani.

1992. október 23-án Boross Péter védnöksége alatt felvonult ellene egyesített erőkkel a manapság Orbánnak csápoló „illiberális” polgárság és a szélsőjobboldal a neonácikkal bezárólag.

Göncz Árpád történelmi küldetése az volt, hogy ebben a viharban kitartson, és képviselje a korlátozott hatalom nyugatos normáit. Kitartott. Az Antall–Boross-féle „illiberális” kísérlet megbukott. Mire megbukott, a táborok közötti tér minimálisra szűkült. Göncz Árpád sem tudott benne maradni. Nem képviselt már korlátozó erőt a Horn-kormánnyal szemben. De az első Orbán-kormánnyal szemben sem. De persze az aktív Göncz Árpáddal sokkal többet nyertünk, mint amennyit a passzívval vesztettünk.

Ezt már olvasta?

A szerk.: Víz! Víz! 

Adama Dieng, Jennifer Welsh: Felelősek vagyunk a jemeniekért

Lakner Zoltán: Gyömbértea 

Hargitai Miklós: Döntenek a civilek 

Tanács István: Két kislány 

További publicisztikák: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.