galéria megtekintése

Elromlanak a magyar politikusok

20 komment


Rab László

A rendszerváltás politikai elitje nem vett arról tudomást, hogy mit akart a társadalom. Ez a konfliktus gyűrűzik tovább a hétköznapokban, melynek vége az, hogy a polgárok megutálják a pártokat – hangzott el azon a konferencián, amelyet Göncz Árpád államfővé választásának negyedszázados évfor­dulójához kapcsolódva rendeztek.

1989 történelmi pillanatában már nem kellett a szovjet hatalom szempontjait figyelembe venni, megnyílt az út a nyugatosodáshoz, amit a harmadik utas MDF élén álló Antall József kereszténydemokrata tartalommal töltött meg – mondta a Göncz Árpád Alapítvány „Együttműködés, konfrontáció és kompromisszum a magyar politikában" című konferenciáján Kende Péter a köztársaság rendjéről tartott előadásában.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A történész szerint konszenzus volt a rendszerváltás hatalomtechnikai lebonyolításáról, de már akkor fel lehetett fedezni a pártellenes törekvéseket, miközben mindenki tudta, hogy a többpártrendszer nem létezik pártok nélkül.

Lengyel László politológus arról beszélt, hogy 1989-ben két lehetőség állt az ország előtt, az egyik a forradalom lett volna. „Ebből olyan számonkéréses rendszerváltás jött volna ki, mint Honecker NDK-jában, ahol a volt állampárt embe­reit eltávolították a politikából. A másik út Nelson Mandeláé lehetett volna, aki 26 évet töltött börtönben, mégis a megbocsátást szorgalmazta az apartheid bukása után. Mi valami mást választottunk, a kettő között morzsolódunk. Sose lesz vége" – mondta Lengyel.

 

Szerinte a másik nagy probléma a politikai elit és a társadalom között feszülő ellentét. A tömeg szabadságot akart, de biztonságban, nyugalomban és jólétben szeretett volna élni. Szembesült aztán az egymillió munkanélkülivel, és azt látta, hogy az érzéketlen politika a feje fölött egészen másról beszél. Göncz ­Árpádon kívül nem is nagyon lehetett találkozni olyan plebejus politikussal, aki ezt megértette. – Lehet, hogy nem is politikus, hanem rendes ember volt – jegyezte meg a politológus, és így folytatta: – Mi az oka annak, hogy a magyar politikusok egy bizonyos szint fölött általában elromlanak? Mi történt például azzal a hosszú hajú, szakállas fiatalemberrel, aki a szabadságért harcolt? Mi ez a VIII. Henrik idejére jellemző tempó? Most, amikor az EU-ból éppen kitaszítjuk magunkat, föl kell tennünk a kérdést: Mi tettük szörnyeteggé? Göncz Árpád civilizátor volt. Ma nincsenek ilyen formátumú vezetőink. Ennek isszuk a levét.

Majtényi László egykori adatvédelmi biztos, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet alkotmányjogász elnöke Az üres koporsótól az üres alaptörvényig címmel tartott előadást. Azt hangsúlyozta, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének örökségét teljességében fel kell számolni, ami nagyjából olyan lesz, mint mikor Kossuthék is megszakították a fennálló hatalommal a folytonosságot 1848-ban.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Gombár Csaba, aki Göncz elnökségének elején volt rádióelnök, úgy emlékezett, a médiaháború megviselte ugyan, de azok a viták azért emelkedettek voltak. – A mai politikai nyilvánosság is háború, de inkább tűnik a versenysport és a szórakoztatás idétlen egyvelegének. Huszonöt éve persze még nyitva voltak a templomok és a minisztériumok ajtajai, a mai Magyarországon minden tele van függönnyel és ködösítő szóvivőkkel. A mi időnkben – amikor az a vád ért bennünket, hogy a sajtó el akarja lopni a néptől a rendszerváltást – Göncz Árpádhoz mentünk reggel egy megbeszélésre. Amikor a titkárnő bejelentett bennünket, az államfő kiszaladt elénk, és azt mondta: „Gyerekek, gyertek be, mi újság?" Arról beszélgettünk, hogy független rádiót és tévét akarunk. Ma effélékre már nem kerülhetne sor, abban egészen biztos vagyok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.