galéria megtekintése

Az elnök emberei

2 komment


Batka Zoltán

Eddig Orbán Viktor humorérzékét és öniróniáját dicsérte, hogy milyen kiemelkedő területekre milyen kiemelkedő személyiségeket delegált miniszterelnöki biztosként. Miniszterelnöki biztost tudvalevőleg akkor neveznek ki, ha van olyan „feladat, amely kiemelt jelentőséggel bír" – a meghatározás a Kormány.hu-ról származik –, ekkor lehet a miniszterelnök feladatkörébe tartozó teendők ellátására biztost kinevezni. Ő a saját területén a miniszterelnök jogkörét is megkapja. (Orbán itt azért elnyomhatott egy félmosolyt a megbízólevelek aláírásánál.)

A közelmúltig négy ilyen szuperintendánsunk volt. Deutsch Tamás miniszterelnöki biztosként éppen a jövő internetjét találja fel nekünk. Farkas Flórián szintén Orbán nevében ügyködik a hazai roma társadalom, de még inkább a sajátjai felemelésén. Idetartozik Homolya Róbert is, akit annak idején a Simicskáéktól elvett Abony és Fegyvernek közötti pályaszakasz építésének ügyét felügyelő Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF súlyos összeférhetetlenséggel gyanúsított. A kormányfő negyedik biztosaként a miniszterelnök hatáskörébe tartozó társadalmi egyeztetéseket a homályos feladatkörhöz igazodó módon nem túl ismert Héjj Dávid intézi. Hozzájuk csatlakozott egy hete Tessely Zoltán volt bicskei polgármester, aki immáron az etyeki térség, a Szent László- és a Váli-völgy fejlesztésének miniszterelnöki biztosa.

A megyének persze eddig is volt fejlesztési biztosa, terü­leti fejlesztési tanácsa, ahogy kell, és az említett kistérségek finoman szólva sem a hazai fejlesztéspolitika mostohagyerekei, különös tekintettel a Váli-medencére, ahol a Felcsút nevű település is található. Ez Magyarországon nem számít. Ettől még a nagy bürokráciacsökkentés évében nem egy, de mindjárt akár tíz újabb biztost is ki lehetne nevezni. A különös csak az, hogy helyi forrá­saink szerint mégsem egy régi harcostársra aggatott formás plecsniről van szó. A megyében készpénznek veszik, hogy a parlamentben nem túl feltűnő, ám rendíthetetlen Orbán-hívőnek tudott Tessely feladata az lesz, hogy biztosítsa: a megyei források elosztásánál a jövőben se szoruljon háttérbe a miniszterelnöki falu.

 

Hogy ez miért lenne érdekes? Azért, mert Orbán szülőföldjére eddig miniszterelnöki biztos nélkül is ömlöttek a közforrások, uniós és taopénzek. A megye erős embereinek, például az avantgárd költőből nagy hatalmú konzervatív politikus-fenegyerekké lett, a térségben igen aktív L. Simon Lászlónak a legvérmesebb lázálmában sem jutott volna eszébe, hogy akár egy fillér támogatást is elhappoljon Felcsút elől. Azonban könnyen lehet, hogy az idén már a források kismértékű csökkenése vár­ható, csappan a konc, erősödik a megyei konkurenciaharc. Tessely kinevezése így már csak egyetlen kérdést vet fel. Ha Orbánnak már most miniszteri biztossal kell szemmel tartani az övéit, mi lesz majd itt néhány évvel később, ha nagyságrendekkel csökken az ideáramló uniós fejlesztési támogatás? Nem kell jósnak lenni, hogy előre lássuk: a régi haverok egymás szájából fogják kitépni a falatot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.