galéria megtekintése

Az élet iskolája

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 23. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Éppen azt latolgatják ismerősi körben, kinek hogyan sikerült a francia érettségi. A kérdés nyelvi részéhez érdemben hozzá tudna szólni Martin Schulz német politikus is, mivel bírja a franciát. Érettségi élményeiről azonban bajosan adhatna számot, hiszen a félmilliárd ember életét befolyásoló Európai Bizottság élére törő 58 éves szociáldemokrata életrajzából hiányzik ez az elem. A diplomáról nem is beszélve.

A közismert tényt tavaly kapta fel a magyar sajtó. Akkorra érte el az ingerküszöböt az Európai Parlament élére avanzsált Schulz karrierje. Szóvivője, Grajewski azt magyarázta a Hír Televíziónak: „Hadd idézem a híres amerikai írót, Mark Twaint, aki azt mondta, soha nem keverhető össze a végzettsége a képzettségével... George Washington sem rendelkezett formálisan iskolai végzettséggel, és Abraham Lincoln sem. Ez persze nem jelenti azt, hogy az elnök úr ezekhez az emberekhez akarja hasonlítani magát, ez csak történelmi észrevétel.”

Van benne valami. De nem minden. Az utóbbi évtizedekben vált tömegessé a középiskolai, majd a felsőoktatás. 2004-ben a brüsszeli folyosókon azt is furcsállották sokan, hogy diploma nélkül (igaz, érettségivel) lett a Barroso-bizottság első alelnöke a svéd Margot Wallström. Ő és Schulz egy generációhoz tartozik. Később mindketten megcsinálták a maguk karrierjét a nyugati baloldalon. Schulz volt könyvesbolti eladó, majd -tulajdonos, polgármester, és építgette pályáját az SPD-ben. Ha egy 21 évesnek nincs érettségije, azt kérdezzük: jó isten, mi lesz ebből a gyerekből? Ha egy 51 évesnek, akkor azt: mit tett le az asztalra? Mi van a tarisznyájában a pogácsán és a Váci Mihály-idézeten túl? Antall Józsefet például sokat segítette végzettsége, klasszikus műveltsége, míg Horn Gyula (diplomája dacára) inkább az élet iskoláját járta ki.

 

Nem arról van szó, mennyire lenne alkalmas Schulz Európa élére. Őszintén szólva Ska Keller vagy Alekszisz Ciprasz frissebb érvekkel állt elő. De érdemes rámutatni: nem igazán a lényeget nézzük, amikor nálunk az új parlament kapcsán meg arról esik szó, Novák Előd nem alkalmas bizottsági elnöknek, mert nincs diplomája, ám Dúró Dóra igen, hiszen neki van.Mintha ezenmúlna! Amikor a Jobbik négy éve bejutott az Országgyűlésbe, Balogh S. Éva publicista összeszámolta diplomás képviselőiket, s így írt: „Értelmiségi értelmiségi hátán. Ez a társaság diplomával rendelkező, valószínűleg jól szituált emberekből áll... Elvileg kiművelt emberfők. Akik elvileg az eszükből élnek...”

Mehetünk egy körrel beljebb is. A Fidesz-garnitúra hagyományosan jogvégzettekre épül, de politológusokból (Navracsics, Stumpf, Schöpflin, Fritz stb.) is ki tudna állítani egy Felcsút-öregfiúkat. Magyarország tehát a jogállamiság és a demokrácia diplomával igazolt bezzegállama. És? Aki nem ért egyet, érveljen doktori értekezésben. Lehetőleg olyanban, amit saját maga írt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.