galéria megtekintése

Az e-kártya előnyei és veszélyei

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 19. számában
jelent meg.

Mándy Gábor

Rab László írása (Mindent egy e-lapra; 2015. május 23.) egy régi vitát elevenít fel. Adataink egyetlen kártyán való nyilvántartása sok praktikus előnnyel járna, egyszerűsödne az ügyintézés (és az eredeti közigazgatási, biztosítása adatokat bármi mással, például hitelkártya-funkcióval, könyvtári olvasói és kölcsönzési nyilvántartással stb. is ki lehetne bővíteni).

Mik a hátrányok? Lényegében egy nagy hátrányról beszélhetünk: minden személyes információ kikerül az állampolgár ellenőrzése alól. Mint amikor egyszerre veszítjük el a személyi kártyát, a tajkártyát, a lakcímnyilvántartó kártyát, a bankkártyát és a jogosítványt. Ez most is előfordulhat (az igazolványtartó tokok ma is magukban rejtik ezt az eshetőséget). „Ha elvész, minden elvész” – mondja a keretezett írás címe is.

Az előnyök kézzelfoghatók, de az egyik előnyt a cikk a hátrányok között említi. Ez az e-kártya a javaslat szerint valamilyen módon tartalmazná az ujjlenyomatunkat is. Ha ma lopnak el tőlem minden igazolványt, nagyon nehéz bizonyítanom, hogy én én vagyok, az eljárás hosszú hetekig is elhúzódhat. De ha valahol megbízhatóan őrzik az ujjlenyomatomat, gyorsan és kétséget kizáróan tudnak azonosítani, következésképp egy új e-kártyát is kiadhatnak, miközben a régit érvénytelenítik. A biológiai azonosítást lehetővé tevő útlevelekkel már egyébként is elindultunk ebbe az irányba. (Az én ujjlenyomatomat évtizedek óta őrzik az amerikai bevándorlási hivatal adatbankjában, és egyelőre semmi hátrányom sem származott ebből.)

 

Miért baj az, ha egy intézmény megtudja minden fontos adatunkat? A tudás: hatalom, ez esetben az adatkezelők hatalma az egyén fölött. De vegyük figyelembe a műszaki fejlődés irányát! Már ma is kamerázzák a mozgásunkat, nyomon követhetik betegségeinket, vásárlási és tájékozódási szokásainkat. A problémát nem az adatgyűjtés, hanem az adatok felhasználásának oldalán kell megragadni.

Az nyilván nem kérdéses, hogyha egy bűncselekményt meg lehet akadályozni, akkor a tényleges vagy lehetséges elkövetővel kapcsolatban nagyon sokféle információra szükség lehet. Nekem állampolgárként is az az érdekem, hogy a terroristákat, gyorshajtókat, a cserbenhagyásos gázolókat, az erőszakoskodókat, az utcai vagy áruházi tolvajokat minél gyorsabban elkapják. Még azt is tudni akarhatja a rendőrség, hogy az illető milyen gyógyszereket szedett, milyen betegségekkel kezelték, vagy milyen könyveket olvasott, milyen internetes fórumokon miket tett közzé. (Gondoljunk csak a Germanwings megbomlott elméjű pilótájára vagy sok olyan merénylőre, aki – talán hiúságból vagy kihívásként – előre megmondta az interneten, hogy mit fog tenni.)

Egy országos elektronikus rendszerben különböző jogosultságokat lehet megállapítani, és ezek szabályozásával korlátozni lehet az adatokkal való visszaélést. (Nyilván nem tartozik az orvosra, hogy mit vásároltam az élelmiszerboltban, vagy a könyvtárosra, hogy mivel kezeltek.)

Akárhogy is gondolkodunk a személyes szabadság védelméről, az információs technológia feltartózhatatlanul tör előre. Megállítani nem lehet, csak szabályozni.

Hadd fejezzem be egy frivolnak tűnő példával.Ha valaki a műholdas összeköttetéssel is rendelkező okostelefonok és az olcsó drónok korszakában biztosan el akarja kerülni, hogy meztelen fotó készüljön róla egy nudista strandon, az ne menjen nudista strandra.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.