galéria megtekintése

Augiász istállója

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 29. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Adott egy, a harmincas éveiben járó, ám renitenskedő új miniszterelnök, aki egy, a pályájának végén járó idős köztársasági elnökkel dolgozhat együtt. Helyes az „1998, Orbán Viktor, Göncz Árpád” megfejtés is, de másra gondoltunk. Matteo Renzire, az olasz kormányfőre, aki uralta az idén országa politikai életét, illetve Giorgio Napolitanóra, a 89 éves államelnökre, aki januárban áll majd fel a székéből.

Úgy tűnik, a balközép Renzi konszolidálja a római nagypolitikát, amely talán végleg maga mögött tudja a Berlusconi-érát, és túlesik az átmeneti kabineteken (Monti, Letta) is. Nem világos még ugyanakkor, hogyan fogja rendbe tenni Renzi és az olasz balközép az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságát. Olaszországot 13 százalék feletti munkanélküliség sújtja (ráadásul igen aránytalan térségi és nemzedéki szórással), és a GDP 132 százalékának megfelelő, azaz a Brüsszelben elfogadott mértéket több mint kétszeresen meghaladó államadóssággal küszködik.

Róma gondjai Párizséihoz hasonlóan szerkezetiek, márpedig egy komplett reformcsomag jó, ha négy-öt év alatt vezényelhető le, komoly társadalmi áldozatok árán, azaz ha valaki sikerrel végig is vinné, épp a szembenálló politikai garnitúrának kaparhatja ki a gesztenyét. A franciáknál Francois Hollande elnökségének első félideje csőd is: további 600 ezer fővel gyarapította a munkanélküliek hárommilliós hadseregét. Egyelőre úgy tűnik, a balközép a margóra szorul, Rómával ellentétben. Ha gyorsan kellene tippelni: 2017-ben Sarkozynek, Juppének vagy Fillonnak hívják majd az Élysée-palota új lakóját. Nincs közöttük „francia Renzi”, mindannyian régi motorosok.

 

Miközben a korszakváltás tény az idősek uralmára korábban hajlamos, Andreotti, Cossiga és mások nevével fémjelzett olasz nagypolitikában, Renzi marad nagy ígéretnek. Reformprogramját elnyújtja, de az, így a rugalmasabb munkaerőpiac kialakítása, máris érdekeket sért. E hetekben először fordult elő az olaszoknál, hogy a szakszervezetek balközép vezetésű kormánnyal szemben mozgósítottak általános sztrájkra.

Renzi népszerűsége pár hónap alatt harminc százalékpontot esett. Nem véletlen, hogy a L’Espresso hetilap nem akart biankó csekket kitölteni, és mást nevezett meg az év emberének. Mégpedig Raffaele Cantonét, a korrupcióellenes hatóság vezetőjét, aki Itália „homályos oldalára” világít rá. A nápolyi bíróban látják az egykori Tiszta kezek örökösét, az olasz közéletet hagyományosan bénító korrupció felszámolásának ígéretét, és Napolitano utódaként is elképzelhetőnek tartják.

A Le Monde magazinja Augiász istállójaként beszél erről a kérdésről, amelyet az olaszok a jelek szerint komolyan vesznek most, és ebben a kormány is partner. Szigorítják a büntetési tételeket, a bűnüldözők jóvoltából pedig több tucat nagykutya, köztük politikusok csuklóján kattant a bilincs egy-két hét alatt.

Ki takarítja ki Augiász istállóját? – vetődik fel a kérdés Rómánál közelebbi fővárosokban is. Majd Héraklész, természetesen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.