galéria megtekintése

Áder pockai

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 26. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Pocok legyek vagy menekült? Ez a kérdés alighanem csupán radikális szerepjátékosok fejében fogalmazódik meg. És nekik tán nem is könnyű választ adni a felvetésre, ám segíti a helyes feleletet, ha a célok között szerepel Áder János szolidaritásának elnyerése.

Akkor ugyanis pocokként, földikutyaként, a globális felmelegedés nyomán elszáradt méregölő sisakvirágként biztosan több esély van a misszió teljesítésére, mint rommá bombázott szíriai városból ideszakadt menekültként. Annak ellenére is, hogy a köztársasági elnök már hónapokkal ezelőtt hatalmas migrációs hullámokat vetített előre.

Csöppet árnyalja a képet, hogy nem háborúk, terrorszervezetek diadalmenete, esetleg komplett államok semmibe tűnése, egészségügyi és oktatási rendszerek összeomlása, hanem a klímaváltozás okán számított vándorlásra. Nyilván e fölöttébb eredeti gondolatán morfondírozott hónapokig, mert nem tűnt fel neki, hogy csecsemőket hagyunk a betonon aludni, az állam pedig nem tett meg mindent azért, hogy gondoskodjon például egészségügyi ellátásukról.

 

Igaz, nincs egyedül e különös emberügyi távolságtartásával. A Facebook-üzenőfal régészei megannyi érdekes leletre bukkanhatnak a mindennapokban. Nem ritka, hogy az ismerős mély aggodalmát tudatja ismerőseivel, mert több tüdőtranszplantáción átesett antilop formájú rozmár is megfázott. Hogy aztán kis idő múlva már arról értesítsen mindenkit: legjobb lenne úgy vesén rúgni minden ideérkező menekültet, hogy fájdalmában a Holdig faroljon.

Persze radikális állatvédők szemében nyilván egyfajta embersovinizmusnak tetszik az álláspont, amely szerint a szerencsétlenek nem érdemelnek rosszabb elbánást, mint a háziállatok. De államfők esetében elfogadhatóbb eljárás, hogy az általuk képviselt politikai közösségre is gondolnak, nem csak földikutyákra. Például szólnak fontos pillanatokban. Hiszen ezt úgy tehetik, hogy nem kell szavazói elvárásoknak megfelelniük, nincs politikai kockázat, amelyet mérlegelniük kellene.

Így Áder is sokat tehetett volna ezért a kirekesztésben szívesen fürdőző társadalomért, ha híresen szenvedélyes, hovatovább elragadtatott stílusában elhadarja, hogy morálisan az úgyis átmenetileg itt lévők segítése a helyes álláspont. Ha elmegy közéjük, ahogyan Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége tette. Mert ettől függetlenül jobboldali gondolkodóként elmondhatta volna, hogy úgy gondolja, meg kell védeni a határokat, Európa nem képes mindenkit befogadni és így tovább.

Ám az államfő bátor hallgatásával tűnt ki egészen szeptember elejéig, amikor egy rendezvényen olyan eredeti mondással jelentkezett, hogy egyetlen nemzet sem képes egyedül enyhíteni a válságot, közös európai megoldás kell. Igaz, akkor legalább elmondta azt is: elsősorban humanitárius problémáról van szó, az emberekről gondoskodni kell. Azóta ismét a megfontolt hallgatás. Többre, pláne korábban, nem tellett Magyarország köztársasági elnökétől. Ez persze annyiban nem meglepő, hogy csak szerencsétlen emberekről, akut helyzetről volt szó.

Tetszettek volna klímaváltozásnak születni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.