Áder menekül a migránskérdés elől

Beláthatatlan migrációs hullámok alakulhatnak ki – jelentette ki Áder János még áprilisban, ám az államfő nem a szíriai polgárháború következményeiről beszélt Szarvason, a Szent István Egyetem rendezvényén, hanem a klímaváltozás várható hatásáról.

A köztársasági elnök a valóságossá váló menekültáradat hatására sem szívesen váltott témát. Az elnöki hivatal honlapján elérhető beszédei, nyilvános szereplései alapján jobbára maradt a globális felmelegedésnél. Június közepén a Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ 25 éves fennállása alkalmából rendezett konferencián beszélt a klímaváltozásról, míg két héttel később a Duna-projekt átadási ünnepségén.

Noha a nyáron már minden a menekültügyről szólt, Áder a fellelhető tudósítások alapján nem tartotta szükségesnek, hogy elmondja a véleményét. Hallgatása az ellenzéknek is feltűnt: szeptember 1-jén Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője felszólította, hogy fejtse ki álláspontját a migrációs helyzetről. Aligha ezért, de két nappal később megszólalt az elnök.

Áder János és Borut Pahor szlovén államfő a Sándor-palota erkélyén. Nem olyan rosszak a kilátások
Áder János és Borut Pahor szlovén államfő a Sándor-palota erkélyén. Nem olyan rosszak a kilátások
Bruzák Noémi / MTI

– Egyetlen ország nem képes megoldani a jelenlegi bevándorlási helyzetet, ezért közös európai megoldást kell találni – hangsúlyozta Áder és Borut Pahor szlovén köztársasági elnök budapesti találkozójukat követően. A magyar államfő kiemelte: elsősorban humanitárius problémáról van szó, az emberekről még a tél beállta előtt gondoskodni kell. Másrészt büntetőjogi, bűnügyi gondot is jelent a fennálló helyzet, ugyanis az embercsempészek kíméletlenül kihasználják az Európa felé tartó migránsok százezreinek kiszolgáltatottságát, és nemzetbiztonsági problémával is szembe kell nézni – vélekedett, egyúttal közös uniós pénzügyi alap létrehozását javasolta.

Az utóbbi három hétben az MTI tudósításai szerint Áder átadta a megújult mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyet, előadást tartott a klímavédelem üzleti lehetőségeiről, részt vett az M85–M86-os gyorsforgalmi út egy újabb szakaszának avatásán, Aggteleken pedig a természetvédelem fontosságáról beszélt a karszt nemzeti parkká nyilvánításának évfordulóján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.