galéria megtekintése

A vészjósló sötétkék

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 28. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Ha valaki lesújtónak találná a magyar európai parlamenti választási eredményt, annak ajánlhatunk egy virtuális túrát Franciaországba. A voksok 25 százalékával Európa legjelentősebb szélsőjobboldali pártja, a Nemzeti Front nyert: 24mandátumhoz jutott. Többhöz, mint amennyi Magyarországnak összesen dukál. A francia választási térkép egy szín két árnyalatába borult: a frontot sötétkékkel ábrázolják, ehhez képest szinte pislákol a jobbközép Népi Mozgalom Uniója alkalmi világoskékje. Piros szín? Az sehol. A kormányzó szocialisták csúfos vereséget szenvedtek. Így teljes a kép az országos léptékű választáson még sosem diadalmaskodott szélsőjobb történelmi győzelme után. Kisgyerek, kis probléma, nagy gyerek nagy probléma, tartja a mondás. Igaz ez az országokra is. Európa ki tudja heverni a kisebb, főleg a periferikus tagállamokban keletkező válságokat, de Franciaországot nem tudja kiheverni. Francia–német alapvetésre épül ugyanis. Most, hogy a németek simán hozzák az EU-barát papírformát, ám a franciák súlyosan kilengenek, az alapok kerültek ingoványos talajra.

Védrine exkülügyminiszter épp lapunk hasábjain figyelmeztetett a minap: hagyjuk a dagályos érveket, az „európai álom” mindig is az elitek, nem pedig a tömegek eszméje volt. Márpedig a tömegek (43 százalékos, nem igazán magas részvétel mellett, de mi ne szóljunk egy szót se) most büntettek. Ha francia nemzetgyűlési képviselőt vagy államfőt nem választanak is a szélsőjobb soraiból, „Európába” pont jók lesznek a front politikusai, gondolta a relatív többség. Félmillió érvénytelen voksot is leadtak: ez is a tiltakozás egy formája.

Hogy mi ellen is? A két éve hatalomra került Hollande elnöknek szemlátomást gondja van azzal, hogyan irányítson egy országot. Megy balra, ám ha az nem megy, akkor megy jobbra. Kormányfőváltást hajt végre, ennek eredménye még nem látszik. A franciák tizede, a fiatalok negyede munkanélküli. Sokan kilátástalannak tartják a jövőjüket. Az ezredfordulón a szocialisták még bizton számíthattak „kis partnerként” a zöldekre és a kommunistákra. Mára a kommunisták kikoptak, a zöldek kiléptek a kormányból. Vallsra, a szocialista miniszterelnökre még jó, hogy rá van írva: szocialista, máskülönben jobboldalinak néznénk.

 

Az űrt a Nemzeti Front tölti be, ráncfelvarrva, sokaknak már szalonképessé kozmetikázva. A magukra hagyottakat akarja képviselni. A dühös francia kisembert, aki fél az idegentől, egzisztenciája, megszokott életvitele feladásától. A FN a munkásszavazatok 43 százalékát szerezte meg (a szocialisták nyolcat). A munkanélküliek 37 százaléka az övé (a szocialistáké 14). Van, aki ért a szóból. A feltételezések szerint nagy visszatérésre készülő Sarkozy felmondaná Schengent, és a brüsszeli hatáskörök felét visszaadná a tagállamoknak. A radikális bal is felforgatna mindent, de azért toleranciát hirdet. A front csak felforgatna. Nem masszázsszalon elvégre az EU, hogy szeressük is egymást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.