galéria megtekintése

A rendszer változása

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 05. számában
jelent meg.


Kelen Károly
Népszabadság

Tisztában vagyok vele, hogy a helyesírás szabályai nem törvények. Senkit sem lehet kényszeríteni, hogy minden szabályt betartva írjon. Nem is okoz kárt vele másoknak, ha fittyet hány a közmegegyezésre, leginkább csak magának: műveletlennek nézik, esetleg tahónak.

Másfelől helyes, hogy van egy konvenció, amellyel elfogadott formában rögzíteni tudjuk, amit, s főleg, ahogy a nyelvvel bánni akarunk. Most egy darabig nehezebb dolgunk lesz, ha meg akarunk felelni a szabályoknak. Ahhoz, hogy valaki biztos legyen benne, hogy igaza van, szüksége lesz egy kis időre. De sokak számára és gyorsan el fog ez telni.

Erre vall, hogy a könyvesbolti bestsellerlistákat már az új helyesírási szabályzat vezeti. Mintha egy ország szeretne tanulni! Vagy mintha vágyná mindenki, hogy az ő szája íze szerint alakuljanak a dolgok. Mert túloztam, amikor közmegegyezést említettem. Ugyan ki fogadja el csont nélkül, amit „akadémikusaink” nekünk adtak?! Annyi bonyolult szabály van – talán ebben a megállapításban van az igazi közmegegyezés –, annyi következetlenség, logikátlanság.

 

Hát miért írunk „biciklit” „bicigli” – ne mondd, hogy te nem úgy ejted! – helyett, és miért ne volna jó a „Károj”?! A nyelv változik, változnia kell a lejegyzésének is. Sokan hiszik, hogy gyakran változtatnak rajta, pedig 1984 óta egyáltalán nem volt újítás. Bizonyos szavak írásmódja más lett, de ez éppen a szabályokból következik, még ha ezt nem könnyű is megérteni. Ahogy látom, a lényeget az új szabályok sem változtatják meg.

Mindig irigyeltem azokat, akiknek „érzékük van” a helyesíráshoz. Én még a felvételi írásbelimben is elkövettem két hibát. Szerencsére a szóbelin jól betűztem őket, úgyhogy elkönyvelhette „elütésnek” a vizsgabizottság. Vagyis tudtam, hogyan kell a szavakat leírni, de nem úgy, mint akiket csodálok: „kopasznak” látják a szót, hát ráhúzzák az ékezetet. Pontosan érzékelik, hogy rövid vagy hosszú magánhangzót ejtünk-e, és még azt is, hogy nem új fejleményről van-e szó, amit még nyilván nem követhetett a példatár.

Sokat olvastam, de nem állt rá a szemem, nem tudtam biztonsággal visszakövetkeztetni a szabályra. Tehát meg kellett értenem, mi van pontokba szedve. És ha megtanultam is, újra és újra meg kellett néznem a szótárt, mert az ember felejt, meg aztán hirtelen elbizonytalanodik. Pláne, mikor az lett a dolgom, hogy mások szövegén igazítsak: hiába tudtam volna magamtól jól írni, ha az ember látja a rosszat, belegabalyodik, sokszor nem képes rendbe rakni fejből.

Szóval tanulnom kellett és kell is. Úgyhogy sokakkal ellentétben nem sajnálom szegény diákokat. Igen, lesz köztük különbség: ez is egy a műveltségi elemek közül, és egyáltalán nem baj, ha szembesülnek a szabályegyüttessel, látják megoldásait és megoldatlanságait, előnyeit és hátrányait. Miközben minél többet elsajátítanak belőle, talán annál többet értenek meg a nagy társadalmi rendszerek természetéből is. Rájuk és ránk férne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.