galéria megtekintése

A projekt vége?

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 01. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Hosszas agonizálás után Görögország a pénzügyi halál – államcsőd szélén. Nagy-Britannia népe pillanatokon belül szavazhat akár a kilépésről is. A görög válság átterjedhet más balkáni és dél-európai peremállamokra. Ráadásul az ukrajnai válság (hozzá még a moldovai, grúz és örmény) az unió nagyhatalmi státuszát vonja kétségbe. Itt az Európa-projekt vége? Ha vége lenne is, az Afrikából és a Közel-Kelet válságától menekülőknek a kontinens még vágyálom. Jönnek milliószám, és ezzel erősödik az importált kultúrák együttélése miatti belső robbanás félelme. A politikusaink ezt nevezik a multikulti csődjének. Lehet igazságuk is benne. És akkor erre válaszul kormánypártunk szabadságharcos EU-ellenes lobogót lenget, a kereszténység és az európai biztonság utolsó védőbástyájának látja magát.

Az államunkat uraló rétegnek nincs tartós, megalapozott víziója Magyarország helyéről az Európa-projektben. Csak a bevétel és a hatalmuk tartóssága foglalkoztatja őket. A szolidaritás szót nem értik. Fókuszcsoportos méréseket végeztetnek a feltételezett hangulatokról, és a legaljához igazítják napi eszméiket. Mi is volt az összeomlani látszó projekt? Egyszerűen: a gazdagok úgy gazdagodnak tovább, hogy a belépő peremállamok is növekedhetnek. Mindenki nyerjen. Amit a garanciákkal megerősített szabad, nyitott piac és demokratikus rend véd. Része ennek az emberek vagy a munkaerő áramlása, a szabad letelepedés. Sokféle szabadság, kulturális kiegyenlítődés.

Hogy miért most tűnik csődösnek az Európa-projekt? Talán túl sok lett az együttélésre képtelen politikai kultúra a rendszerben. Túl erős a versenykényszer a feltörekvő régiókkal. Miközben Európa továbbra is mágnes, egyedülálló vonzerő. A rendszer csődje miatt panaszkodunk,mert azt várjuk, hogy az EU (alapelveit követve) humánus, demokratikus, ám határozott módon lépjen fel a tragikus helyzetekben. Mint amilyen a görög válság. Vagy a közel-keleti összeomlás, amely embermilliókat űz Európa felé. Vallásszabadságot vállaltak az európai demokráciák, de nem tudnak mit kezdeni a muzulmán fanatikus gyilkosokkal. Békét, jó üzleteket akarnak az oroszokkal, de hogyan, ha az orosz rendszer nem tűri, hogy egykori birodalmának népei döntsenek a sorsáról?

 

Túl sok a válság. Eközben nem lett az EU sem valódi értékközösség, sem működő érdekközösség. A magországok megőrzik jólétüket és biztonságukat. Nem fogják elveszíteni a perifériáról szerzett szép profitjukat sem. Akik az újak közül keresik az együttműködést, bennmaradnak. A periféria bizonytalanjai viszont ebben a helyzetben elveszíthetik a biztonságot, a gazdasági támogatást, polgáraik a szabad mozgást. Mint ballasztot fogják őket elhagyni. Ezzel most a dacoló Görögországot fenyegetik. Magyarországon a szűkkeblűséget jelzi a kerítésterv. Az Orbán-konzultáció lélekmérgezése azt üzeni fókuszcsoportjainak: a fal ad biztonságot. Hazudnak. Az rövid távon nem állít meg senkit, csak önmagába zárt országot csinál. Nélkülünk oldják meg a projekt válságát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.