galéria megtekintése

A nép ellensége

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 26. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A sok részérdek sok lúdja legyőzi a közérdek disznaját. Ettől a köznek egyre rosszabb. Aki nem hiszi, járjon kórházba.

A legyőzött közérdek nagy harcosát gyászoljuk. Sokan osztották meg tegnap a Nolról Csillag István írását, melyben hosszan és akkurátusan felsorolja, mi mindent köszönhettünk Molnár Lajos doktornak a gyógyszerárak letörésétől az egészségbiztosítási kassza egyensúlyán, az adófizetők pénzének védelmén, a kórházi kapacitások ésszerűsítésén keresztül az Egészségügyi Felügyeletig, mely lehetővé tette, hogy a köz objektív adatokon és normákon keresztül átlássa az egészségügy működését, szembenézzen a valósággal, és a polgár felléphessen jogai védelmében. Azt is nyomon követheti ott az olvasó, hogy mely közérdekű lépés milyen részérdekeket sértett. Sokat és nagyon. A részérdekek képviselete sokkal hatásosabb volt, mint a közérdeké, végül a közvélemény is a közérdek ellen fordult. Molnár doktor közellenség lett.

Tíz hónap adatott néki a magyar egészségügy minisztériumában. Lemondásakor ezt nyilatkozta: „Az egészségügyi reform nagyon sokat haladt előre, de a legfontosabb lépés még hátravan. Mindaz, amit eddig elvégeztünk, hiábavaló, ha nem követi a biztosítás reformja. Az egészségügyi ellátás színvonala csak akkor emelkedik érdemben, ha a biztosítók közötti verseny kényszeríti ki a minőség javulását.”

 

A döntő lépés elmaradt, és azóta már mindent visszacsináltak, amit csak lehetett. Aki nem tempózik előre, azt sodorja az ár hátra. Az egy biztosítóból egy sem lesz. Vagy beépítik az egészségügybe a versenyt a polgárokért, és akkor a polgárok választásainak, milliók hétköznapi döntéseinek tendenciája alakít ki hatékonyabb, hatásosabb és polgárbarátabb egészségügyet, mint amilyet az állam kitalálni képes, vagy a központi ész ésszerűségében és az állami zseb bőségében bíznak, és akkor az lesz, ami van. Az előző a liberális credo, az utóbbi az illiberális. Harmadik út nincs. „Nem stagnálás van... hanem visszalépés van – hátra a szocializmus felé. Az állam annyi pénzt ad az egészségügyre, amennyi marad, vagy amennyit nagyúri kedve enged. A törvényeink hatására a tb-kassza tizenöt év után egyensúlyban volt.Mára megint összebarmolták a finanszírozási rendszert, a kórházak soha ilyen rossz pénzügyi helyzetben nem voltak.” Ezt nyilatkozta Molnár 2010 elején. Azóta még sokkal rosszabb a helyzet, még sokkal kevesebb a rendszerben a pénz és az értelem.

Némelyek azzal hitegették magukat, hogy Molnár személyisége és harcmodora a siker akadálya. Tévedtek. Az akadály a politikai frontvonalakon átívelő voluntarista-etatista egységfront volt.

Molnár doktor számos elődjének egyike Stockmann doktor. Aki a részérdekekkel és manipulált közhiedelmekkel szemben védi a közt a gyógynak hitt forrástól, mely valójában mérgező. Így lesz ő a nép ellensége. A népgyűlölő. Henrik Ibsen keserű személyes tapasztalatokon alapuló drámájában. A Katona József Színházban láthattuk, milyen félelmetesen aktuális az a darab. Kulka János játszotta benne zseniálisan a főmanipulátor polgármestert. Ő nyilatkozta a bemutató előtt, hogy „a nép ellensége: maga a nép”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.