galéria megtekintése

A máj nem szelektál

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 29. számában
jelent meg.


Tamás Gábor
Népszabadság

Nem értem, népegészségügyi szempontból mi a különbség a házi pálinka és a többi szeszes ital között. A jóféle vörösbor kedvező élettani hatásairól például ódákat zengenek a gasztronómiai és –bizonyos visszafogottsággal – az egészségügyi szakértők, miként a sörről is. Utóbbi kettő mégis bekerült az úgynevezett „csipszadó”, vagyis a népegészségügyi termékadó hatálya alá, míg a gyümölcspárlat (vagyis a pálinka) nem. Januártól az erőteljesebb, igazi sörök és az átlagos alkoholfokokon belül mozgó borok után literenként száz forint a tarifa, a kommersz szeszek után sávos megosztásban 300–700 forintot kell az államnak fizetni.

Az alapelvvel nehéz vitatkozni, a folyamatos alkoholfogyasztás nyilvánvaló egészségügyi kockázatokkal jár. Gyártója, kereskedője, fogyasztója jogosan kap a nyakába sarcot, mivel ez a kockázat az esetek döntő többségében a társadalmat terhelő kórházi, gyógyszeres és egyéb kezeléseket generál. Csakhogy a már megint adósávokon kívülre tett – vagyis kedvezményezett – házi pálesz pontosan ugyanilyen hatásokkal jár. A máj (no meg a gyomor, a vesék és félig sem mellékesen az idegrendszer egésze) egyáltalán nem szelektál úgy, mint a kormányzat. Az alkohol az alkohol, és kész.

Magyarország az ősszel elveszítette az Európai Unióval folytatott pálinkaháborút. Ez lényegében amiatt tört ki, hogy mi felrúgtunk egy, a mi kérésünkre született egyezséget az alkoholpiaci szabályozásról. A közösség végül azt mondta, hogy ez a szabadosság sérti az egyik legszigorúbban regulázott szektorban a versenypiaci alapszabályokat, ezért szép csendesen (hol van már a nagy hangú szabadságharcos nekibuzdulás?…) vissza kellett hát állítanunk a 2010 előtti paragrafusokat. És mi majdnem teljesen visszakoztunk is, de egy picit még harcolgatunk.

 

Például bejelentési kötelezettséget, sőt ezerforintos regisztrációs adót írtunk elő a házi lepárlókra, elvileg a főzőnek saját gyümölccsel is rendelkeznie kell, csakhogy senki sem veszi ezt komolyan. Éppúgy lehet a háznál 86 liter 50 fokos, nulla forintos jövedéki adóval „terhelt” otthoni főzésű pálinkánk, mint eddig. Ezt a mennyiséget tessék elképzelni „saját fogyasztásként” egy átlagos magyar családban! Ennek nincs népegészségügyi kockázata? Ráadásul a házinak mondott pálinka nagy része igenis kereskedelmi forgalomba kerül, ára 2500-4000 forint körül van literenként – így, jövedékiadó-mentesen.

A szabályozás körül egyébként is különös illatok terjengenek. Lázár miniszter például előterjeszt egy javaslatot, amely szerint csökkentik a 22 milliós, italkereskedők által befizetendő jövedéki letétösszeget, amely érvényben sincs, mivel decemberben 150 millióra emelte a parlament. Hírek jönnek-mennek arról, hogy márpedig itt még a nyáron előterjesztenek valamiféle központi alkoholelosztóról szóló tervezetet. Addig viszont ez a katyvasz jól jön. A nyertes nyilván az lesz, aki saját kedve szerint alakítja ki majd az új rendet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.