galéria megtekintése

A kürtős illata

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 06. számában
jelent meg.


Tamás Gábor
Népszabadság

„(…) Reményünknek kívánunk hangot adni, hogy a kürtőskalács, mint a magyarok (…) körében kedvelt és reánk jellemző értékként számon tartott sütemény Magyar Értéktárba kerülésével véget ér annak értelmet nélkülöző, dicstelen kálváriája.” E súlyos konklúzió a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárságtól származó közleményből származik.

Lényegében válasz egy a kormányzattal amúgy nem éppen barátságtalan Magyar Nemzetben megjelent írásra. Ennek egyik kifogásolt állítása szerint az egyébként főként erdélyi gyökerű Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület tavaly beadott kérelmének ügye az illetékes testületek szerencsétlenkedése miatt húzódik. Az édesség ezért nem kerülhetett be eddig a Magyar Értéktárba, s onnan talán majd később a bejegyzett hungarikumok közé. Ezen a ponton beadni elmulasztott mellékletek, támogató nyilatkozatok felemlegetése következik, mintegy megtámogatva az örömhírt: egy másik szervezet, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének hasonló tárgyú javaslatát viszont időközben elfogadta a Hungarikum Bizottság, s január 29-től immár ott van az értéktárban a kürtőskalács.

A történetből jól kiérezhető kis világunk sajátos illata. Egyetértés a szakmában nincs, a verdiktet ezért a magas hivatal mondja ki végül még egy olyan – már bocsánat – faék bonyolultságú ügyben is, mint hogy nemzeti érték-e a kürtőskalács.

 

A hungarikumokról, meglehet, még mindig nem tudja mindenki, hogy a kategóriának legfeljebb – bár nem lebecsülendő – eszmei értéke van, a piacon pénzre váltható automatikus földrajzi oltalmat, eredetvédelmet sem az Európai Unióban, sem más nemzetközi gazdasági szerveződésen belül nem kaphatnak az idesorolt termékek és értékek. Az olyasfajta termékeknek jár például, mint a gyulai kolbász vagy a kecskeméti barackpálinka, amelyek egyébként nyilván hungarikumok is.

Ha úgy tetszik, egyelőre a magunk örömére gyűjtjük a hozzánk erősen kötődő értékeket – formailag most az emlegetett értéktárban („a hungarikummá válás előszobájában”) 115, a hungarikumok listáján 45 ilyen szerepel. Nyilván mindegyik, beleértve a Kodály-féle zeneoktatási módszert és a karcagi birkapörköltet is, szabályos mellékletek csatolásával, ajánlókkal és termékleírásokkal került be oda.

Merthogy az eljárás – amit az amúgy jó szándékú kezdeményezés mögé szervezni sikerült – így működik. Van költségvetése, titkársága, kerete szakértői megbízásokra meg még sok egyébre (az értékek gyűjtésére külső pályázóknak az idén 144 millió forint támogatás jut), és a kormányzati szervezeten belül is magas szinten felügyelik a működését. A Hungarikum Nemzeti Tanács elnöke maga a földművelésügyi miniszter. Lám, a kürtőskalács ügye is milyen szépen révbe ért. Itt bizony hivatalosan is érték született, hiába acsarkodtak a propagandahuszárok. Felkészül a tepertős pogácsa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.