galéria megtekintése

A jó fideszes legendája

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 08. számában
jelent meg.

Pataki Márton

A baloldali és liberális véleményformálók hajlamosak egy-egy fideszes politikust a többitől külön kezelni. Ő nem olyan, mint a többiek, nem is ért egyet azzal, ami történik, különben is jó szakember. Klasszikus példája ennek a típusnak Navracsics Tibor. Fontos kérdés, hogy aki aktívan részt vett a magyar demokrácia megnyomorításában, az lehet-e tisztességes szakpolitikus vagy éppen jó helyi vezető.

Létezhet, hogy valaki más politikai magatartást követ országos szinten, mint helyben? A Megyesi Gusztáv Óbudai emberünk című cikkében bemutatott Bús Balázs polgármester példája azt mutatja, nem. A léc nincs túl magasan: elég, ha nem tart rabszolgákat és nem viteti el rendőrrel az utcazenészeket. Eddig rendben is vagyunk. Nem épít uniós közpénzből egyen-díszburkolattal szökőkutat a városháza elé.

Nos, itt már baj van, mert ha a Fő téren nem is, de a Kolosy téren csak sikerült 900 millió forintot így eltapsolni. Mi tett még a polgármester? Megbüntette a saját, lakásmutyiba keveredett párttársát. Ez helyes, csak hogy helyreálljon a világ rendje, a lakásmutyis képviselőnőt feljelentő ellenzéki képviselőtől ugyanezzel a lendülettel szintén megvonatott egy havi tiszteletdíjat, kitalálva egy jogilag megalapozatlan ügyet.

 

Szerencsére az a cinizmus, hogy a megtépázott hírnevű képviselő asszony egyéni körzetben nem indul, de a kompenzációs lista első helyéről fog visszatérni a testületbe, már nem csak nekünk sok. Itt szeretném jelezni, hogy az ezzel kapcsolatos közleményt az Együtt–PM és nem az LMP adta ki. Az LMP a III. kerületben is az ellenzék ellenzékének kiemelten fontos, és egyúttal tisztességesen honorált feladatát vállalta magára.

Falus Ferenc visszalépését követően érdemes lenne a lényegről beszélni. Arról, amit Béres András, a demokratikus ellenzék közös polgármesterjelöltje el is mondott a sajtótájékoztatón a gázgyári talajszennyezéssel kapcsolatban. Bús Balázs 2009-ben helyesen, azonnali kármentesítést követelt. De négy év alatt mindössze a papírmunkát sikerült elvégeznie a „kitűnően együttműködő” fideszes polgármesternek és a fideszes főpolgármesternek.

A milliárd forintból felújított víztorony és kátránytornyok pedig groteszk módon csillognak a lezárt terület közepén, miközben cianid, arzén és higany szivárog a Dunába. A jó fideszesek legendáját persze töméntelen közpénzből (Óbuda-Békásmegyeren ez idén már 1000 Ft-ot jelent egy lakosra leosztva) fenntartott propagandakiadványok fényesítik és ápolják. Ezért is kell valódi közösségi célú helyi médiát létrehoznunk, ahol garantált függetlenséggel biztosítjuk az objektivitást és a véleménypluralizmust. Az Együtt–PM jelöltjei az átláthatóság megteremtése mellett erre vállalnak kötelezettséget.

A szerző az Együtt Országos Politikai Tanácsának alelnöke, III. kerületi önkormányzati képviselőjelölt

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.