galéria megtekintése

A gyűlölet zászlaja

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 08. számában
jelent meg.

Szabó Attila

Szeretnék néhány megjegyzést fűzni Paár Ádámnak a konföderációs zászlóról szóló cikkéhez.

Nos, a konföderációs zászlót ma már rasszistának tekintik az Egyesült Államokban. A rabszolgaság és a rasszizmus döntő szerepet játszott az amerikai polgárháború kirobbanásában, és ha valami közösségeket sért, azt az USA-ban sem fogadják el valamilyen hamis tisztelet miatt. A Wal-Mart és a Kmart sem forgalmaz már konföderációs zászlóval díszített termékeket, és a Warner Bros. sem forgalmazza már a Hazárd megye lordjainak Lee Tábornokára hajazó játékautóit.

Valamikor régen, a polgárháború utáni években a konföderációs zászló kitűzése valóban csak a hazájukért, államukért és közösségükért harcoló egyszerű déli katonákra való emlékezést szolgálta, de aztán hamarosan a régi Délre való emlékezés és hamis nosztalgia eszköze lett. Egy olyan, soha nem létezett idealizált világra emlékeztetett, melyben elegáns hölgyek és kifinomult udvarlóik engedelmes és hűséges fekete rabszolgák között múlatták az időt.

 

A XIX. század legelején sok amerikai úgy gondolta, hogy a rabszolgaság embertelen intézményének eltűnése csak idő kérdése. A század közepére azonban a brit ipar igénye hatalmas keresletet támasztott a déli gyapot iránt, s ez a rabszolgamunkán alapuló gyapottermesztés óriási fellendüléséhez vezetett.Még a fekete rabszolgák korábban betiltott behozatala is újraindult Afrikából, noha a szövetségi törvények a rabszolga-kereskedelmet kalózkodásként kezelték. Az elfogott kereskedőket azonban a déli bíróságok esküdtszékei sorra felmentették.

A Paár Ádám által említett állami-szövetségi ellentét, az alkotmányos jogok követelése egy kérdésre, a rabszolgákra korlátozódott, arra a jogra, hogy fehér embereknek néger rabszolgájuk lehessen, a szökött rabszolgáikat az északi, szabad államokban is levadászhassák és új rabszolgákat importálhassanak. Jól mutatja ezt Dél-Karolina kilépési nyilatkozata az unióból: az 1860 szentestéjén kiadott nyilatkozatban nincs szó elvekről, jogkörökről; csak a rabszolgaság fenntartásáról.

A gazdag ültetvényesek nemhogy a rabszolgaság eltörlését, de még az új nyugati államokból való kizárását sem fogadták el. Eredetileg csak ez volt Lincoln célkitűzése, emiatt léptek ki a déli államok az unióból. Ezzel ugyanis többségbe kerültek volna a szabad államok, és alkotmányos úton véget vethettek volna a rabszolgaságnak. A déli arisztokrácia a háború elején azt remélte, hogy támogatókat talál majd európai üzleti partnerei között, de ilyeneket a brit ipar gyapotéhsége ellenére sem talált.

A brit kormány az 1830-as évektől kezdve hatalmas erőkkel igyekezett az atlanti rabszolga-kereskedelmet felszámolni. A Paár Ádám által humánusként és liberálisként jellemzett déli elit leírásához értékes adalékot adnak az 1853 és 1863 között charlestoni konzulként szolgált brit diplomata, Robert Bunch jelentései és levelei.

Ez a levélrészlet például: „A rabszolgatartás iszonyatát látni kell, hogy leírhassuk. Szomszédom, egy neves ügyvéd, a Déli Arisztokrácia tagja, saját maga mondta nekem, hogy a rosszul viselkedő embereit – férfiakat, nőket egyaránt – saját kezűleg korbácsolja meg, amikor hibát követnek el. Hallottam, hogy levetkőzteti őket, utána elmondja nekik, hogy milyen megtisztelő számukra, hogy hozzájuk ér és aztán adott számú ütést mér rájuk marhakorbáccsal. A rettentő gonoszsága ennek a rendszernek áthatja az egész társadalmat: az emberek olyan dolgokról beszélnek hűvös nyugalommal, amiket civilizált társaságban említeni sem lenne szabad. Itt nem több megölni egy rabszolgát, mint lelőni egy kutyát.”

A déli arisztokrácia nem volt liberális, tagjai nem voltak úriemberek. Azok az értékek, amiket ők képviseltek, már 150 éve is elfogadhatatlanok voltak. Georgia törvényhozási épületének kupolájára vagy Dél-Karolina törvényhozásának épülete elé a konföderációs zászlót csak az ötvenes évek végén tűzték ki, a polgárjogi küzdelmek idején, egyértelmű üzenetként a feketék egyenjogúságáért harcolók számára.

Nem véletlenül került előtérbe ez a lobogó a mostani charlestoni mészárlás után, és éppen emiatt nevezhette ezt a lobogót Jenny Horne, Dél-Karolina republikánus szenátora – aki egyébként Jefferson Davis, a konföderáció elnökének leszármazottja, tehát nem egy „New York-i liberális” – július 9-én tartott szenvedélyes beszédében a gyűlölet zászlajának. A 13 órás vita végén Dél-Karolina szenátusa kétharmados többséggel szavazta meg a zászló eltávolítását. Ma már egyre több amerikai számára nyilvánvaló, hogy – miként Jeb Bush mondta – ez a zászló a múzeumba való.

A szerző politológus

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.