galéria megtekintése

Tengeri képzetek

0 komment

Népszabadság

Egy viszonylag ritkán alkalmazott technológiának, a víz alatti bányászatnak, és nem kis részt egy magyar szabadalomnak, a rubelelszámolású exportpiacon igen szép karriert befutó úgynevezett hidrokotrónak köszönhetjük a Pilis nyugati végei és Dorog városa között kialakult Palatinus-tavat, amely a hasonlóan létrejött vizek legtöbbjénél látványában és léptékében is sokkal kedvesebb. Több okunk is van rá, hogy olvasóink kegyelmébe ajánljuk.

A tó mindenekelőtt elképesztően tiszta. Erősen hajlunk rá, hogy elhiggyük: a helyi horgászegyesületet elnöklő Baranyai Lőrinc (a Komárom-Esztergom megyei horgászszövetség vezetője) egyáltalán nem tódít, amikor azt mondja, hogy az egész országban párját ritkítóan tiszta ez a víz, ugyanis alkalmunk nyílt benézni a stégje alá. Kétméteres mélységben is világosan látszott az alja, ami szinte tengeri jelenség. Erényei közé sorolható, hogy az északi partja fölé magasodó Sátor-kő hegy belsejében érdekes gipszbarlangot tettek csoportosan látogathatóvá, egyik sarkában búvárklub működik, mellette pedig enyhén szólva is baráti belépőkkel működő strand. Sőt, errefelé a szörfösöket is szívesen látják: idejét sem tudni, mikor kaptak össze utoljára a horgászokkal.

Mert az 1958 óta látogatható Palatinus-tó elsősorban persze horgászcélpont. A 840 méter hosszú, 300-350 méter széles, átlagosan tíz, helyenként 13-14 méter mély vizet 1,60-1,80 méterig felmagasodó homokpadok szakítják meg, elég izgalmas tehát az aljzat. A magyar horgásztársadalom természetéből adódóan a fő hal itt is a ponty, ez adja az állomány 60 százalékát. Az évi 60-80 mázsás telepítések során bevitt halmennyiség maradék kisebbik része keszegfélékből, csukából, süllőből, harcsából és amurból áll össze.

 

Előfordul benne a mifelénk nem sokszor látott fekete amur is, aki netán nem tudná, ezt az állatot mindenekelőtt az különbözteti meg gyakoribb rokonától, hogy húst is eszik – főleg rákot, csigákat, kagylókat –, mi több, egyes kutatók szerint legnagyobb példányai, akár a pontyoké, konkrétan ragadoznak.

Az elnök megmutatta nekünk a 28 kilós fekete amurjának garatfogát, hát mit mondjunk: a méret okán ezúttal is tengeri képzeteink támadtak. A helyi harcsarekord 72 kiló, a legnagyobb ismert Palatinus-tavi ponty 22 kiló, a legderekabb csuka 12 kiló, a legtermetesebb süllő 7 kiló volt.

A tó rendkívül ápolt.

A Bányászok Horgászegyesülete a búvárklubbal karöltve – országos hírveréssel – minden évben rendez egy ún. tótakarító napot, amikor a mindenfelől érkező és rendkívül lelkes hobbibúvárok kiszedik a vízből az előző 365 napon bedobált szemetet. Úgy tűnik, a helyzet lassan javulgat, de azért meglepődtek, amikor egy komplett Trabant-roncsot is sikerült kiemelniük a mederből.

I!

Cím: 2529 Esztergom-Kertváros 
Belépőjegyárak: a napijegy 3500 Ft, megvásárolható Koloszár László tógazda házában, Eperjesi út 85/A

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.