Pálinkapromenádra invitálnak Pestre

A pálinka divatossá lett. Lehet pálinkázni, illik megkülönböztetni a főzdéket is. A kisüsti hívei a hét végén pálinkapromenádon is részt vehetnek Budapesten.

Leosztályozva

Kaptam egy útikönyvet a minap. Az a címe: Hosszú hétvégék Európában. Külföldi szerzők írták, angolból fordíttatta magyarra Jel-Kép kiadó. Jó könyv, jól rendszerezi a legfontosabb látnivalókat. Ajánlom azon olvasónak, aki pár napos utazások kalandozások, kiruccanások híve.

Téli tájkép: Balaton

A tihanyi apátság naplementében, badacsonyi borozás, füredi bál, siófoki éjszaka, ejtőzés a földvári mólón – már alig várjuk, hogy újra átéljük a balatoni nyár varázsát. Addig is melegen ajánljuk a balatoni tél szépségét.

Dél-Alföld: Korai tavasz

Az ország legmelegebb régiójába a tavasz is hamarabb érkezik. Amikor az északi hegyekben még áll a hó, itt már nyílnak a virágok. Nem is csoda, hogy maskarások, hangos felvonulások, kacagás és móka űzi a zord telet a Dél-Alföldön.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

Tanyasi csirkében mérik össze tudásukat a szakácsverseny indulói

Vasárnap rendezik meg a Hagyomány és Evolúció nyilvános szakácsverseny döntőjét. A közönség által is látogatható eseményen csúcsminőségű házias ételeket kóstolhatnak az érdeklődők, többiek között kocsonyát, véres hurkát, kakastarajpörköltet és házi fánkot.

A magyar tanyasi csirke két szervizben a témája a Hagyomány és Evolúció elnevezésű nyilvános szakácsverseny döntőjének, amelyet vasárnap rendeznek meg Budapesten.

A közönség által is látogatható eseményen "csúcsminőségű" házias ételeket kóstolhatnak az érdeklődők, a többi között kocsonyát, véres hurkát, kakastarajpörköltet és házi fánkot. A versenyt a közönség kivetítőkön is nyomon követheti.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület által kezdeményezett szakácsverseny döntőjén 12 szakács mérkőzik meg a Gerbeaud Házban. A megmérettetés az ízekre és azok harmóniájára helyezi a hangsúlyt a látvány helyett, ezáltal sokkal közelebb áll a valós éttermi világhoz.

A döntősök jelentős része Magyarország vezető éttermeiből érkezik. A versenyen Molnár Gábor, Horváth Szilveszter, Sárközi Ákos, Széll Tamás, Győrffy Árpád, Fodor Sándor, Wolf András, Domján Richárd, Kripolszki István, Krámer László, Csonka Gergő és Varju Viktor méri össze szakácstudományát.

Az értékeléshez tekintélyes nemzetközi zsűrit sikerült megnyerni: Eckart Witzigmannt, a szakma világhírű képviselőjét, Nicolas Le Bec két Michelin-csillagos francia sztárséfet, valamint egykori Michelin-inspektorokat. A zsűriben a teljes objektivitás érdekében kizárólag külföldi szakemberek ülnek.

Az első három helyezett szakmai gyakorlaton vehet részt Michelin-csillagos éttermekben. Az első díj egymillió forint, a második díj ötszázezer forint, a harmadik díj kétszázötvenezer forint. A világhírű párizsi Lenotre szakácsképző iskola igazgatója, Philippe Gobet felajánlotta, hogy a verseny első helyezettje részt vehet a Lenotre-iskolában mintegy kétezer euró értékű mesterkurzuson, valamint elfogadta a meghívást a zsűribe.

A selejtezőt októberben tartották, témája a "sertés háromféleképpen" volt. Az ott elkészített ételek bebizonyították, hogy a magyar gasztronómia megújulása kézzel fogható. 

 

Top cikkek