Kalandra fel - „Winecaching” a Mátrai borvidéken

A geocaching mintájára egyelőre csak néhány ládát helyeztek ki a szervezők, a kezdeményezés azonban máris megtetszett a borvidék főszereplőinek, így hamarosan megindulhat az igazi kincsvadászat.

Megmutatjuk, mire képes Tokaj

A Tarcal szívében található Királyudvar Pincészet évszázadok óta a magyar borászat fellegvára. A hagyomány szerint már a XI. században innen került bor a király asztalára, később pedig egyike volt azon kiemelkedő birtokoknak, amelyek megalapozták Tokaj jó hírnevét és a tokaji bor legendáját.

Megújult a Ferdinánd-kapu

Levéltári dokumentumok szerint a kaput a XVI. század közepén építtette Ferdinánd magyar király, német-római császár, s az építmény ezért az ő nevét viseli. A Ferdinánd-kapu és környéke a mostani erődítmény egyik legelső épületei közé tartozik.

Budapesti a világ leghangulatosabb hostele

A Hostelworld.com látogatónak szavazata alapján a budapesti Carpe Noctem hostel az ötödik lett a HOScar-rangsorban, valamint leghangulatosabb hostel címét is elnyerte.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

Leosztályozva

Kaptam egy útikönyvet a minap. Az a címe: Hosszú hétvégék Európában. Külföldi szerzők írták, angolból fordíttatta magyarra Jel-Kép kiadó. Jó könyv, jól rendszerezi a legfontosabb látnivalókat. Olyan Párizsban és Pozsonyban is. Kultúráról, szórakozásról, vásárlásról és evés-ivásról is megtudhatja a szerzők szerinti lényeget az olvasó. Szóval ajánlom azon olvasónak, aki pár napos utazások kalandozások, kiruccanások híve. Az említett bédekkerben a mi fővárosunk is helyet kapott.

Elismerik a látnivalóinkat, a szórakozási lehetőséget, a kulturális kínálatot. Viszont az evés-ivás és a vásárlás kategóriában a legrosszabb jegyet kaptuk. Miért? A budapesti vendéglátás egésze nincs jó állapotban. Vannak kiváló vendéglőink, első osztályú szakácsaink, vendégbarát pincérjeink, de a teljességre ez nem igaz. És kevés vendéglős próbálja épp a jellegzetes magyar konyhával kínálni a betérő külföldinek.

Legfeljebb a banális gulyás-pörkölt-Gundel-palacsinta háromszögbe vinnék őket. Olvassák el egyszer a belvárosi vendéglátóhelyek elé kitett menüket. És a város legjobb helyeit a kínai kifőzdék, pizzériák, török büfék foglalták el. Érthető, hogy itt aligha volt kedve lakmározni a rövid időre betérő vendégnek. Mi persze válogathatunk, megtaláljuk a sokcsillagos helyeket. Kár, hogy hírünk ebben is megkopott. Jó étvágyat addig is.

Top cikkek