Hallgassa Kovács Katit és Parti Nagy Lajost a medencéből!

Ismét megrendezik a Fürdők Éjszakáját: egy jeggyel mártózhatunk meg a Széchenyi, a Gellért, a Rudas és a Király fürdő medencéiben, ráadásul különleges koncerteket is hallgathatunk.

Budapesti a világ leghangulatosabb hostele

A Hostelworld.com látogatónak szavazata alapján a budapesti Carpe Noctem hostel az ötödik lett a HOScar-rangsorban, valamint leghangulatosabb hostel címét is elnyerte.

Mindenki volt már a Hősök terén?

A Föld lakosságának zöme sohasem volt még Budapesten.

Idén a villamoson is lesz ingyenes idegenvezetés

Buszon, villamoson, kerékpáron és gyalogosan is részt vehetünk budapesti városnézésen az Idegenvezetői Világnapon február 28-án, vasárnap.

Még mindig Budapest a legnépszerűbb város

A főváros a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján mind a külföldi, mind a magyar turisták körében megőrizte vezető pozícióját. Az elmúlt évekhez hasonlóan az ezüstérmet Hévíz, a bronzot Hajdúszoboszló szerezte meg.

 

Megújult a Ferdinánd-kapu

Levéltári dokumentumok szerint a kaput a XVI. század közepén építtette Ferdinánd magyar király, német-római császár, s az építmény ezért az ő nevét viseli. A Ferdinánd-kapu és környéke a mostani erődítmény egyik legelső épületei közé tartozik.

Az Öregvárat 1546–1557 között, míg az Újvárat 1663–1673 között építették. A Duna és a Vág összefolyásánál kiépült hatalmas erődrendszer Közép-Európában egyedülállónak számít, s történelmi érdekessége, hogy harccal sohasem vette be senki. Ez az 1848–49-es szabadságharc idején sem sikerült, s Klapka György várparancsnok katonái végül császári menlevéllel hagyhatták el a várat. A révkomáromi vár volt egyébként akkoriban az Osztrák–Magyar Monarchia legnagyobb erődítménye, amely több mint 200 ezer ember befogadására volt alkalmas.

A kapu felújításával együtt a bejárat felett látható emléktáblát is rendbe tették. Az emléktáblán Ferdinánd császár és király címere, illetve a Habsburgok címere látható. Csehszlovákia 1968-as megszállása után szovjet katonák állomásoztak a magyar történelem híres erődítményében, s nagy károkat okoztak. Az 1989-es rendszerváltást követően – a szovjetek távozása után – csak kisebb szlovák katonai egység maradt a falak között, ők a várnak csak egy kis részét használják. A révkomáromi városi vezetés célja, hogy fokozatosan felújítsa és mindenki által látogathatóvá tegye az egész építményt, s a hozzá tartózó védvonalakat.

Top cikkek