Tanyasi csirkében mérik össze tudásukat a szakácsverseny indulói
A magyar tanyasi csirke két szervizben a témája a Hagyomány és Evolúció elnevezésű nyilvános szakácsverseny döntőjének, amelyet vasárnap rendeznek meg Budapesten.
A közönség által is látogatható eseményen "csúcsminőségű" házias ételeket kóstolhatnak az érdeklődők, a többi között kocsonyát, véres hurkát, kakastarajpörköltet és házi fánkot. A versenyt a közönség kivetítőkön is nyomon követheti.
A Magyar Gasztronómiai Egyesület által kezdeményezett szakácsverseny döntőjén 12 szakács mérkőzik meg a Gerbeaud Házban. A megmérettetés az ízekre és azok harmóniájára helyezi a hangsúlyt a látvány helyett, ezáltal sokkal közelebb áll a valós éttermi világhoz.
A döntősök jelentős része Magyarország vezető éttermeiből érkezik. A versenyen Molnár Gábor, Horváth Szilveszter, Sárközi Ákos, Széll Tamás, Győrffy Árpád, Fodor Sándor, Wolf András, Domján Richárd, Kripolszki István, Krámer László, Csonka Gergő és Varju Viktor méri össze szakácstudományát.
Az értékeléshez tekintélyes nemzetközi zsűrit sikerült megnyerni: Eckart Witzigmannt, a szakma világhírű képviselőjét, Nicolas Le Bec két Michelin-csillagos francia sztárséfet, valamint egykori Michelin-inspektorokat. A zsűriben a teljes objektivitás érdekében kizárólag külföldi szakemberek ülnek.
Az első három helyezett szakmai gyakorlaton vehet részt Michelin-csillagos éttermekben. Az első díj egymillió forint, a második díj ötszázezer forint, a harmadik díj kétszázötvenezer forint. A világhírű párizsi Lenotre szakácsképző iskola igazgatója, Philippe Gobet felajánlotta, hogy a verseny első helyezettje részt vehet a Lenotre-iskolában mintegy kétezer euró értékű mesterkurzuson, valamint elfogadta a meghívást a zsűribe.
A selejtezőt októberben tartották, témája a "sertés háromféleképpen" volt. Az ott elkészített ételek bebizonyították, hogy a magyar gasztronómia megújulása kézzel fogható.