Két halott, sok baleset a csúszós utakon

Lelassult a forgalom, de sehol nem okoz fennakadást a havazás.

Jelentős fennakadások a párizsi repülőtereken

A havazás miatt pénteken is jelentősek voltak a fennakadások a párizsi repülőtereken. Az előző nap törölt járatok utasainak egy része a terminálokban várakozva töltötte az éjszakát.

Ismét járnak az elővárosi vonatok

A havazás megszűnése és a jelenlegi időjárási helyzet miatt 11 óra után újra közlekedhetnek a menetrend szerinti vonatok a budapesti elővárosi vonalakon; Északkelet-Magyarországon az intenzív havazás okozhat késéseket - közölte a Mávinform sajtóügyeletese.

Hó alatt a fél ország

Vasárnap is folytatódott, bár kisebb mennyiségben a szombaton kezdődött intenzív havazás; a közúti és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott az időjárás; több borsodi települést elzárt a hó; Szabolcs lehet a következő 'áldozat'.

Hétfői hóhelyzet: Borsod részben már 'felszabadult'

Felszabadították a hókotrók Borsod megye elzárt településeit; néhány út még járhatatlan, ezért tizennyolc Volán-járat nem tudott elindulni hétfőn.

 

Nincs fennakadás Ferihegyen a hó miatt

Az éjszaka lehullott 5 cm friss hó ellenére zavartalan a Ferihegyi repülőtér forgalma, a légikikötő a menetrendnek megfelelően fogadja és indítja a járatokat.

Az ország nagy részén, így Ferihegyen is jelenleg esik a hó. Az éjszaka lehullott 5 cm friss hó ellenére zavartalan a Ferihegyi repülőtér forgalma, a légikikötő a menetrendnek megfelelően fogadja és indítja a járatokat.

Bár az időjárás előrejelző szolgálat egészen ma éjfélig még további jelentős havazásra számít, a Budapest Airport a nap folyamán is biztosítani tudja a forgalom pontos és gördülékeny lebonyolítását. Késésekre és járattörlésekre - az időjárás miatt - várhatóan nem kell számítani.

A havazás az éjjel kezdődött Ferihegyen, ennek ellenére már az első érkező és induló járatok is probléma nélkül használhatták a repülőtér mindkét futópályáját. A repülőtéren különleges szervezettséget igényel a síkosságmentesítés, a hóeltakarítás és a repülőgépek jégtelenítése is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az utasszállító gépek külsejéről, különösen a szárnyak és a kormányfelületek mozgó részeiről különleges fagyálló folyadékkal kell eltávolítani felszállás előtt a felgyülemlett havat.

A repülőtéri meteorológiai előrejelzés alapján (a repülési meteorológia legpontosabb előrejelzés ma Magyarországon) általában már 30-50 perccel a tényleges havazás vagy ónos eső kezdte előtt mozgósítják a flottát. Jelenleg 7 nagyteljesítményű célgép takarítja a ferihegyi futópályákat és gurulóutakat, míg a kiszolgálóutakat és a parkolókat 6 kisebb teljesítményű hókotróval tisztítják a Budapest Airport dolgozói.

A meteorológusok előrejelzése szerint a napokban még gyakran előfordulhat havazás, a repülőtéri szakszolgálatok azonban - szinte egyedülálló gépparkjukkal - felkészülten várják a szélsőséges időjárási körülményeket.

Ferihegyen hó van
Top cikkek