Rövidfilm készül a kőszegi Írottkő Natúrparkról

A park idén elnyerte a Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai úticélja címet, ennek alapján jogosult a Kiváló Európai Desztináció cím használatára.

Elkezdődött a fertődi Esterházy-kastély felújítása

Az ország egyik legnagyobb örökség-turisztikai fejlesztése kezdődött meg az Esterházy-kastélyban Fertődön. A kastély a munkálatok idején folyamatosan látogatható marad.

Természetes értékek: Nyugat-Dunántúl

Aki kedveli a különleges ízeket és szereti az egyedi programokat, feltétlenül látogasson el október közepén az Őrségbe! A tájegységben mintegy 90 éve termesztenek olajtököt, és magjából nyerik az Őrség "fekete aranyát", a tökmagolajat. A fesztivál központi eseményei Őriszentpéteren (pontosabban Siskaszeren, az Őrségi Nemzeti Park központjában), az Őrség fővárosában lesznek. ITTHON MELLÉKLET

Egy büszke város barokk kastélya

A szécsényi autóbusz-pályaudvartól pár percnyire különös torony ötlik az érkező szemébe. Mintha nem volna egészen függőleges! És így is van: a toronycsúcsnak az altalaj lazasága miatti kitérése már majdnem 80 centiméter. Veszély azonban nincs.

A turai kastély angyalai és ördögei

Aki mindig is vágyott Loire-menti kastélyokat látogatni, de nem tehette, némiképpen kárpótolhatja magát a Galga vidékén.

 

Megújul a kőszegi vár

A történelmi kisváros műemlékekben az ország ötödik leggazdagabb városa. Jövő tavaszra megszépül a Jurisics tér és a vár is, de ha idén ősszel tervezünk ide kirándulást, azt sem bánjuk meg.

Ha létezik ideális őszi kirándulóhely, akkor Kőszeg biztosan annak nevezhető: a szeptemberi napsütésben a város hangulatos terei mellett a környező hegyek erdői is kiadós sétára csábítanak. A Kőszegi-hegység lankái között megbújó város a 201 négyzetkilométeren elhelyezkedő Írottkő Natúrpark legnagyobb települése, ahonnan könnyen elérhetők a környék kis falvai is.

Jövő tavaszra 500 millió forintból újul meg a város egyik leghangulatosabb tere, a Jurisics tér: új burkolatot kap az utca, az évszázados házak portáira pedig helyi termékeket és jellegzetességeket kínáló üzletek költöznek.

Ha innen indulunk, bejárhatjuk a kőszegi történelmi belvárost: az 1500-as években épült Városháza után a Főtéren álló Jézus Szíve-templom felől a Chernel utca felé kanyarodva az egykori gazdag családok palotái mellett a vár felé vezet az utunk.

A nyári szezon fontos programja a Kőszegi Várszínház, amelyre 2010-ben már megújult környezetben kerülhet sor, hiszen 800 millió forintos beruházás révén, az önkormányzat 150 millió forintos támogatásával korszerűsítik a várat.

A pincében egy lovagi étterem kap helyet, kibővül az előadásoknak helyet adó Lovagterem, és új, interaktív kiállítótereket is létrehoznak. A távolabbi tervek között pedig szerepel egy szabadtéri színpad létrehozása is, amely a várszínház igazgatója, Pócza Balázs szerint Nyugat-Magyarország legnagyobb szabadtéri színpada lehetne.

A városban sétálva összesen hét múzeummal találkozhatunk. A Jurisics Múzeumban őrzik például az országban egyedülálló ritkaságot, a Szőlőjövések könyvét, amelybe 1740 óta készítenek feljegyzéseket a szőlőhajtásokról - így ebből jósolni is tudnak a borokról.

 

Kőszeg főtere 2006-ban újult meg
Kőszeg, 2006. szeptember 17. Kőszeg megújult főtere. A város a PHARE Orpheus-pályázatán, amelyet integrált helyi akciók ösztönzésére írtak ki, több mint kétmillió eurót nyert a tér, illetve közvetlen környékének rekonstrukciójára. MTI Fotó: Czika László
Top cikkek