Üvegfolyosó a díszebédlőben

Harminc éven át élt és alkotott a fertődi Esterházy-kastélyban Joseph Haydn. Ha most látná a kastélyt, nem biztos, hogy felismerné.

A portói bor tájain

A világ egyik legősibb bortermelő vidékén halad át a Douro folyó, amely Portugália északi részét szeli ketté a spanyol határtól Porto városáig.

Eszterháza visszakapta nevét

Esterházy "Fényes" Miklós egykori vigasságait idézte halványan a pénteki Esterházy-nap Fertődön, melynek keretében határkövekkel jelölték Eszterháza birtokhatárait, s valóban fényes kiállítást rendeztek a pompakedvelő hercegről.

Létezik-e még a kastélyprogram?

Az állami vagyonkezelő vezetője olyan kastélyokat is magánhasználatba adna, amelyekben a 2004-es kastélyprogram alapján elkezdődött a "minőségi országbemutatás".

Egy büszke város barokk kastélya

A szécsényi autóbusz-pályaudvartól pár percnyire különös torony ötlik az érkező szemébe. Mintha nem volna egészen függőleges! És így is van: a toronycsúcsnak az altalaj lazasága miatti kitérése már majdnem 80 centiméter. Veszély azonban nincs.

 

Elkezdődött a fertődi Esterházy-kastély felújítása

Az ország egyik legnagyobb örökség-turisztikai fejlesztése kezdődött meg az Esterházy-kastélyban Fertődön. A kastély a munkálatok idején folyamatosan látogatható marad. A projekt első fejlesztési üteme a tervek szerint 2011-ben zárul, 2013-ra közép-európai kulturális központ létesülhet.

Az ország egyik legnagyobb örökség-turisztikai fejlesztése kezdődött meg az Esterházy-kastélyban Fertődön. A rekonstrukció nyomán 2013-ra közép-európai kulturális központ létesülhet  - mondta a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója.

A munkálatok idején folyamatosan látogatható marad a kastély. A közlekedés ugyan kissé körülményesebb lesz, de számos érdekesség várja a vendégeket. A látogatók rejtett lépcsőházakon át juthatnak be a kiállításokra, bepillanthatnak a kulisszák mögé és olyan útvonalak is megnyílnak előttük, ahonnan még a restaurátorok munkájának fogásait is elleshetik. A kastély szolgáltatásai is zavartalanul működnek tovább.

A fertődi Esterházy-kastélyban a rekonstrukció idején is folytatódik a Haydn zenei fesztiválsorozat nyaranta. Péntektől a 12. Haydn Eszterházán Fesztiválnak ad otthont a kastély. Az esti nyitókoncerten a brit Orchestra of the Age of Enlightenment (A Felvilágosodás Korának Zenekara) vendégszerepel Sir Roger Norrington vezényletével. Az együttes Joseph Haydn műveit szólaltatja meg az évszázados falak között, ahol egykor a zeneszerző is muzsikált.

A kastélyrekonstrukció első ütemének kivitelezési munkái a belső díszlépcsőház, a Sala Terrena (nyári hűsölő) és a nyári ebédlő restaurálásával már megindultak. A nyári zenei évadot követően restaurátorok veszik birtokba a zenetermet és a dísztermet is. A belső díszudvar parkosítása ősszel kezdődik. 2011-ig fokozatosan megújulnak a déli nagy park felőli homlokzatok, rekonstruálják a bábszínház tetejét és egy parkoló is megépül.

A projekt első fejlesztési üteme a tervek szerint 2011-ben zárul. Az 1,6 milliárd forintos beruházást a kormány 2007. novemberében kiemelt projektként nevesítette, ami lehetőséget teremtett arra, hogy 90 százalékban uniós forrásból újulhasson meg az Európa-hírű egyedi műemlék.

A második ütemben a tervek szerint elkészül a kínai lakkszoba a kastélyban, felújítják az egykori bábszínházat, valamint a jószágkormányzó egykori otthonát, a kiskastélyt. Tovább bővül a kastélypark és a két kamarakert is megújulhat. Fogadóközpont épül, amely egyrészt kiszolgálja a kastélyba és a világörökségi területre érkezőket, valamint a régió turisztikai központja lesz. A második ütem megvalósulása után az Esterházy-kastély a Fertő-táj világörökségi terület európai színvonalú központjává válik.

Fertődi Esterházy kastély kovácsoltvas kapu -
Fertődi Esterházy kastély kovácsoltvas kapu -
Top cikkek