A portói bor tájain

A világ egyik legősibb bortermelő vidékén halad át a Douro folyó, amely Portugália északi részét szeli ketté a spanyol határtól Porto városáig.

Kastélytúra Szászországban

A kastélykörútról az emberek többségének a francia Loire menti túra jut eszébe - valószínűleg ezt elégelték meg a németek, pontosabban a szászok: többek között kedvezményes kastélytúrakártyával igyekeznek felhívni a figyelmet az Elba menti és környéki kastélyokra.

Elkezdődött a fertődi Esterházy-kastély felújítása

Az ország egyik legnagyobb örökség-turisztikai fejlesztése kezdődött meg az Esterházy-kastélyban Fertődön. A kastély a munkálatok idején folyamatosan látogatható marad.

Egy büszke város barokk kastélya

A szécsényi autóbusz-pályaudvartól pár percnyire különös torony ötlik az érkező szemébe. Mintha nem volna egészen függőleges! És így is van: a toronycsúcsnak az altalaj lazasága miatti kitérése már majdnem 80 centiméter. Veszély azonban nincs.

Megújul a kőszegi vár

A történelmi kisváros műemlékekben az ország ötödik leggazdagabb városa. Jövő tavaszra megszépül a Jurisics tér és a vár is, de ha idén ősszel tervezünk ide kirándulást, azt sem bánjuk meg.

 

A turai kastély angyalai és ördögei

Aki mindig is vágyott Loire-menti kastélyokat látogatni, de nem tehette, némiképpen kárpótolhatja magát a Galga vidékén: a turai kastély romosan is képes a francia reneszánsz kastélyok látványának illúziójába ringatni a látogatót. Aki mostanában felkeresi, helyüket felcserélt angyalokra és ördögökre is lelhet a falak között: szeptember 20-án nyílt, október 18-ig tart Schéner Mihály gyűjteményes életmű-kiállítása, amelyet Angyalok a pokolban, ördögök a mennyországban címmel rendeztek meg.

Bár a turai kastély feltámadása igen-igen lassú - amint megpillantják, a műemlék épületek felújításban járatlanok számára is nyilvánvaló, micsoda pénzbe kerülhet régi tündöklésének helyreállítása - azért az mégis szerencse, hogy nem zárták el a látogatók elől. Lehet benne jönni-menni, tornyait, kovácsoltvas díszeit, ablakrácsait, magas, karcsú téglakéményeit, dór oszlopait nézegetni.

Álldogálni a kocsifelhajtó alatt, s elképzelni, amint egy libériás inas kitárja a földszinti csarnok hatalmas kapuját. Megbámulni a hajdan volt pálmaház kupolája alatt, mint tör be a borostyán azon az íves ablakon, amelyen - három szökőkút csobogásának háttérzenéje közben - Klára bárókisasszony szemlélhette a naplemente kastélyparkra ereszkedő árnyait.

Ybl Miklós, korának legsikeresebb építésze pompás neoreneszánsz kastélyt épített Schossbergerék megrendelésére. Olyat, amelyet azután az Operaház kistestvéreként emlegethettek. Ráadásul az épület rendelkezett a kor minden technikai vívmányával is: a 98 helyiségből álló kastélyban volt étellift, központi fűtés, villanyáram, vízvezeték. Minden szinten működött fürdőszoba, a falak között harminc centiméteres légréteg szolgált szigetelésül, a kandallókürtők biztosították a szellőzést.

Szolgál most a kastélyban egy belépőjegyárus-biztonsági ember, vele kiváltképpen érdemes szóba elegyedni: bejárt már minden zegzugot a házban és a parkban, s úgy tud beszélni mindezekről, mintha ott lett volna, amikor a szélzászlót vagy a terasz kőbábjait a helyükre emelték.

Pedig az nem mostanában történt.

Schossberger Lázár a Felvidékről települt Pestre, ahol fiával, Vilmos Simonnal olyan sikeresen bocsátkozott gabonakereskedésbe, bankügyletekbe, dohány- és cukorüzletekbe, hogy a kiegyezés után már Pest leggazdagabb kereskedői közt tartották számon. A családnak Ferenc József magyar nemesi címet adományozott 1863-ban, Vilmos Simon két fia pedig- Henrik és Zsigmond - 1890-ben már a báróságig vitte.

Az Eszterházy Miklós hercegtől vásárolt turai birtokon Zsigmond építtette a kastélyt: az 1873-ban indult munkálatokat 1883-ra fejezték be teljesen, s akkortól a korabeli elbeszélések szerint nyugodt, kiegyensúlyozott, nem hivalkodó, inkább visszafogott nagyúri életet élt a család. Bérmunkásokat tartottak, nekik tanyákat építettek, ahol Bartók Béla 1906-ban 156, a cselédektől gyűjtött népdalt tudott feljegyezni. Harasztpusztán ma is áll az épület, amelyben a báró iskolát létesített,

Schossberger Zsigmondnak négy gyermeke érte meg a felnőttkort: egyik lánya, Jenny és Hevessy-Bischitz Lajos házasságából - három lány és három fiú közt - született az a Hevessy György, akit a XX. század Nobel-díjas kémikusai között tarthatunk számon.

A nagyúri család élete az 1930-as években kezdett felborulni: a több ezer hektáros birtokból előbb csak házhelyeket, majd mezőgazdasági területeket is el kellett adnia Viktornak, aki apja halála után a kastélyt s a családi ügyek intézését megörökölte. Pedig ennek előtte sikeresen munkálkodott: a település alakításában is részt vállalt, nagy összeggel támogatta a templomépítést, erdőtelepítésével pedig elnyerte a Pest vármegyében kiírt pályázat első díját.

Ifjabb Viktor és Klára idejében a vagyon végromlása is elkövetkezett. A fiúörökös a 2. világháborúban munkaszolgálatosként halt meg, a lány 1945-ben Angliába ment férjhez, 93 évesen fejezte be az életét.

A kastély szovjet katonák szállása, majd kórház lett, 1946-1973 között iskolaként szolgált, ez után több tulajdonos is kézről kézre adta. Legújabb hasznosítóinak terveiben ötcsillagos, 120 szobás szállodakomplexum és konferenciaközpont építése szerepel.

A kastély mindenesetre ma még nyitva áll minden rendű és rangú látogató előtt, akik november 1-jéig naponta 9-19 óráig, azt követően 9-16 óráig nyerhetnek bebocsáttatást az épületbe. Schéner Mihály kiállítása idején, október 18-ig az épület 9-17 óráig tart nyitva.

Nem árt azonban előre egyeztetni a látogatást a (30) 625-6139-es telefonszámon. Felújítás alatt álló kastélyban - ahol időnként a filmesek is berendezkednek - bármi közbejöhet.

A turai kastély
Top cikkek