Nem fogjuk lerohanni Luxemburgot

Az orosz kapcsolatok további erősítésében és a közép-európai országokravaló jobb odafigyelésben látja a német diplomácia jövendőbeli irányátEgon Bahr. - Interjú

Iráni játszma a Kremlben

- Nézeteink nagyon közel kerültek egymáshoz - mondotta az orosz államfő, miután hosszasan tárgyalt a legégetőbb mai nemzetközi problémáról, Irán kérdéséről a német kancellárral. Washingtonban és Londonban ezt megkönnyebbüléssel fogadták.

Merkel új korszakot nyitna az Európai Unió történetében

Angela Merkel német kancellár az Európai Unió jogosultságát új elemekkel akarja kiegészíteni. A kormányfő ezt a német alsóházban (Bundestag) elhangzott kormánynyilatkozatában jelezte.

Németország: megkönnyebbüléssel fogadták a "brémai tálib" szabadon bocsátását

Megkönnyebbüléssel vették tudomásul a német hatóságok pénteken a sajtóban "brémai tálibnak" titulált, török állampolgárságú, de letartóztatásáig Németországban élő Murat Kurnaz szabadon bocsátását a hírhedt guantanámói fogolytáborból.

Szeretőnek jár egy kastély

A Loire mentén sok kastély azért épült, mert a titkos szeretők azt kérték, legyen illő találkahelyük. Chenonceau az egyik legcsodálatosabb közülük. UTAZÁS TOP 50

 

Kastélytúra Szászországban

A kastélykörútról az emberek többségének a francia Loire menti túra jut eszébe - valószínűleg ezt elégelték meg a németek, pontosabban a szászok: többek között kedvezményes kastélytúrakártyával igyekeznek felhívni a figyelmet az Elba menti és környéki kastélyokra.

Márpedig ezekből akad bőven, még akkor is, ha csak Szászország fővárosát, Drezdát és környékét járjuk is be. Ott van mindjárt a város szívében a Zwinger, hatalmas porcelán- és lenyűgöző fegyverkiállításaival, nem is beszélve a XVI-XVIII. századi európai mesterek festményeiről, amelyek között hosszú órákon át lehet bolyongani.

És akkor még egy percet sem töltöttünk el a Zwinger szökőkútjai között sétálva, a megszámlálhatatlanul sok kisebb-nagyobb szobrot csodálva. Aztán érdemes betérni a Drezda zöld szívének nevezett Großer Garten nemrég átadott palotájába, amely szoborkiállítással, szabadtéri színpaddal és színházzal várja a látogatókat.

A folyón hajózva lépten-nyomon kisebb-nagyobb kastélyok, kúriák tűnnek fel a parton, és ha mindegyiknél nem tudunk is megállni, Pillnitznél érdemes horgonyt vetni - már maga a lépcsősor is impozáns, amelyen valaha a saját, impozáns kis bárkájából kiszállva Erős Ágost közelítette meg egyik nyári rezidenciáját.

Nem csak maga a barokk stílusú, kínai pavilonnal tarkított épületegyüttes, vagy a benne látható bútorkiállítás érdekes, hanem maga a park is. Például otthont ad egy több mint kétszáz éves kaméliának, amelyet telente egy üvegházzal védenek: a kisebb háznyi szerkezetet a hideg idő beköszöntével egyszerűen a már hatalmas fává nőtt növény fölé gördítik.

Szintén nincs messze Drezdától Erős Ágost kedvenc vadászkastélya, Moritzburg sem. A vízzel körülvett lenyűgöző épületben különleges, festett bőrtapéták, csodálatos meisseni porcelánok mellett egy hatalmas agancsgyűjtemény is található. Továbbá egy igazi különlegesség, egy több millió darab madártollból szőtt, többévnyi munkával nemrég helyreállított, faliszőnyegekből, ágytakaróból és támladíszekből álló hálószoba-együttes. Nyaranta klasszikus zenei koncerteket is tartanak a vadászkastély kis kápolnájában.

Akit valóban vonzanak az évszázados falak, ősi kastélyok, annak érdemes részletesen megtervezni egy szászországi kastélytúrát - lehet miből válogatni, a hét napra vagy akár egy egész évre érvényes kastélytúrakártyákkal 52 kastélyt lehet meglátogatni (részletek a www.schloesserland-sachsen.de oldalon).

Információk:
www.nemetorszag.travel

Moritzburgban nyaranta komolyzenei koncerteket is tartanak
Top cikkek