Márton-nap: az újbor és a libasült ünnepe

November 11. dologtiltó nap: a munka helyett a vigasság ideje. Ehhez ajánlunk néhány programot a gazdag kínálatból, többfogásos lakomától a skanzenek programjáig.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

Háromezer fesztivál csábít utazásra

A Fesztiválok Évének legnagyobb rendezvénysorozata természetesen a pécsi kulturális fővárosi évadja. Az ország számos pontján rendeznek azonban még fesztiválokat, összesen háromezernél is többet.

Pajtaszínház, forrásvíz, aromaterápia

Csend, varázslatos túrautak, kileshető természet, ősi mesterségek, kényelmes szállások, házias ételek, tisztességes borok, móka, mulatás, tánc – e szavakkal összegezhető a falusi vendéglátóhelyek mecseki kínálata.

Játsszunk reneszánszt Bikalon!

Páratlan hazai attrakciónak ígérkezik az április 1-jén megnyíló reneszánsz élménybirtok a Baranya-megyei Bikalon.

 

Medvehagyma-fesztivált rendeznek Orfűn

Gasztronómiai különlegességekkel és színes programokkal várja vendégeit Orfű az idei Medvehagyma-fesztiválon április 10. és 11. között.

A fesztivál április 10-én reggel 9 órakor kezdődik, amikor is az orfűi Kemencés Udvartól élményvonat indul a Pécsi-tóhoz. A jármű a legdúsabb medvehagymás terület közelében megszakítja útját, hogy utasai maguk szedhessenek a növény leveleiből.

A falu központjában felállított medvehagyma-térplasztika jelképes megöntözése után Füziné Kajdy Zita polgármester megnyitja a kétnapos rendezvénysorozatot. A helyi Fekete István általános iskola tanulói zenés műsorral köszöntik Orfű erdei kincsét, majd számos program mellett kezdődhet a kóstolgatás. A medvehagymás pálinkát felnőtteknek kínálják, a medvehagymás kecskesajtból vagy a medvehagymás mézből már minden korosztály fogyaszthat. Az alkalmi melegkonyha medvehagymás ételeket kínál, a szomjazók medvehagymából készült teát és bort ihatnak.

Bár a fesztivál csak két napig tart, egy helyi vendéglő egyhetes medvehagyma-ünnepet szervez. Aki ellátogat oda és enged a helyi ízek csábításának, számlája mellé medvehagymás receptet kap ajándékba, hogy otthon is bármikor felidézhesse a rendezvény hangulatát.

A medvehagyma - népies nevén sásihagyma - gyöngyviráglevél kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Bár szinte az egész országban megterem, mégis kevesen ismerik. Sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják, de fogyasztani a friss, üdezöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen lesz.

Szezonja csak néhány hétig tart, de áprilisban Orfű környékén olyan sok van belőle, hogy fokhagymaillat lengi be a Mecsek kirándulóútjait.

 

Top cikkek