Játsszunk reneszánszt Bikalon!

Páratlan hazai attrakciónak ígérkezik az április 1-jén megnyíló reneszánsz élménybirtok a Baranya-megyei Bikalon. A jövő hónaptól évente 300 napon át lovagi torna, színház, zene, móka, mulatás, tánc tölti meg a középkort idéző mesebeli kisváros utcáit, tereit, fogadóit.

Az már előfordult, hogy egy magyarországi sátoros ünnepen vagy fesztiválon hetekig „állt a bál”, de arra, hogy évekig tartson a fieszta, még sehol sem volt példa. Bikalon ezt szeretné meghonosítani a magyar tulajdonban lévő Hella’ 91 Kft. Ez a cég a gazdája a kilencvenes évek közepén négycsillagos szállodává épített, klasszikus stílusú, bikali Puchner-kastélynak. A kft. a szálló szomszédságában hét és fél hektáros területen építette fel az élménybirtokot. A beruházás költsége elérte a 2 és fél milliárd forintot, a költségek felét uniós támogatás biztosította.

Az élménybirtokon megépült egy-egy XV. századot idéző falu és város, valamint egy reneszánsz palota. A faluban emelt parasztházakban korhű ruhában és eszközökkel fazekas, kosárfonó és kovács teszi a dolgát. A látogatók maguk is gyakorolhatják e mesterségek fogásait. A faluban betekintést nyerhetünk az állattartásba, valamint olyan alapvető élelmiszerek előállításába, mint a méz, a lekvár, a sajt, a vaj és az ecet. Éhségünket egy csárdában csillapíthatjuk, s ott kipróbálhatjuk a régi, falusi étkek elkészítésének módját.

A középkori város sikátoros utcáiról nyíló házakban kőfaragó, pék, mézeskalácsos, gyertyaöntő, ékszerkészítő és szabó dolgozik, s az ő munkájukba is besegíthetünk. A város fogadójában kemencében sült ételek kínálják magukat.

A reneszánsz palota lovagtermében műsoros vacsorák szórakoztatják a közönséget. A palota melletti küzdőtéren lovagi tornákat, csatajeleneteket, lovasbemutatókat láthat a nagyérdemű. A madaras színpadon solymászok lépnek fel, s megcsodálhatjuk a sólymok ügyességét, és azt, hogy milyen bensőséges kapcsolatban vannak e ragadozók gazdájukkal.

Az élménybirtok huszonöt színészből álló társulata naponta tucatnyi komédiával mulattatja a vendégeket az utcán és a fogadóban. Csak néhány cím: A magányos feleség szórakozása, A parázna barát, Az álruhás fosztogató, A megcsalt férj, Amphytrion, Mátyás és a vitéz ifjú. A produkciók rendezője, Trömböczky Péter anynyit elárul, hogy a színházi előadásoknak van egy kerettörténete, jelesül az, hogy egy Itáliából hazatért magyar színészgrup játssza mindezeket a pajzán históriákat. Az egyik színész szerelembe esik egy falujabeli lánnyal, de nem lehetnek egymáséi a fiatalok, és az események drámai fordulatot vesznek. Amúgy az egész történet 1475-ben, vagyis Mátyás uralkodásának zenitjén játszódik. A király sereget toboroz, mert sziléziai háborúra készül, s a „felvételiző” katonák megvívnak egymással.

A játékot zenészek kísérik, s ők csalják táncba a vendégeket. Szól majd a duda, a furulya, a tekerőlant, a kobza, a dob. Az élménybirtokon minden arra biztat minket, hogy lépjünk be a középkor legendákkal teli világába. A gyerekek beiratkozhatnak a birtok apródiskolájába, ahol megtanulhatják a középkor népszokásait, játékait, táncait, megismerhetik a lovagi erényeket, és belekóstolhatnak a bajvívás tudományába.

Kovács Anett, az élménybirtok sajtóreferense nem titkolja: idén 100-150 ezer vendégre számítanak Bikalon. Ha ez a terv valóra válik, akkor az élménybirtok tovább formálódik, dúsul, fejlődik.

A középkori település részletes, idei programját a www.elmenybirtok.hu honlapról ismerhetjük meg. A birtokra belépő felnőttek elő- és utószezonban 3600, főszezonban 4600 forintért vehetnek napijegyet. A diákok ugyanezért 2500, illetve 3200 forintot fizetnek. Csoportok, családok, nyugdíjasok és mozgáskorlátozottak kedvezményt kapnak, s délután kettőtől olcsóbb a belépő, mint a napijegy.

Sokadalom a Baranya megyei faluban
Sokadalom a Baranya megyei faluban
Top cikkek