Ezernyi jó móri korty

Vajon tartogat-e más érdekességet a turista számára Mór az ezerjón kívül? Természetesen igen.

Adventi kastélynapok Gödöllőn

Ünnepi műsorral készül a Gödöllői kastély a karácsonyra: az adventi készülődés során bábszínház, koncertek, színházi előadások, opera és kosztümös tárlatvezetések várják a látogatókat.

Kalandra fel - „Winecaching” a Mátrai borvidéken

A geocaching mintájára egyelőre csak néhány ládát helyeztek ki a szervezők, a kezdeményezés azonban máris megtetszett a borvidék főszereplőinek, így hamarosan megindulhat az igazi kincsvadászat.

Megmutatjuk, mire képes Tokaj

A Tarcal szívében található Királyudvar Pincészet évszázadok óta a magyar borászat fellegvára. A hagyomány szerint már a XI. században innen került bor a király asztalára, később pedig egyike volt azon kiemelkedő birtokoknak, amelyek megalapozták Tokaj jó hírnevét és a tokaji bor legendáját.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

Márton-nap: az újbor és a libasült ünnepe

November 11. dologtiltó nap: a munka helyett a vigasság ideje. Ehhez ajánlunk néhány programot a gazdag kínálatból, többfogásos lakomától a skanzenek programjáig.

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog - tartja a mondás. Az egykori tradíciók közül ha más nem is, a lakomázás mindenképpen tovább él: országszerte számos szálloda, étterem és múzeum várja hagyományos ínycsiklandó ételekkel az érdeklődőket.

A Márton-naphoz rengeteg népi hagyomány fűződik: ekkor hajtották be az állatokat, a Márton-napi lakomán kóstolták meg az újbort, és ekkor vágták le a libákat is. A levágott állatok csontjából olvasták ki, hogy milyen lesz a következő tél. November 11-e Szent Márton temetésének napja. A szerénységéről híres Márton katonának állt, majd remeteként élt, és kolostort alapított. Amikor Turones, vagyis a mai Tours városa püspökké választotta, elbújt a libák közé, ám azok gágogásukkal elárulták.

Idén szerdára esik Márton napja, így sok helyen hétvégén rendezik meg hagyományos programokat. Libato(u)rra invitálja az érdeklődőket a Szentendrei Skanzen november 7-8-án. A kétnapos program egyben a Múzeumok Őszi Fesztiválja őszbúcsúztató záróeseménye is. Legizgalmasabbnak a főzőverseny ígérkezik: az ország tájházaival közösen Márton-napi receptversenyt szerveztek, a beérkezett libás receptekből a legjobb ötöt fogja elkészíteni a mesterszakács. A győztes fogást este az Árokszállási fogadó gálavacsoráján szolgálják fel, ahol a menüsort többek között konyakos libaesszencia és kemencében sült ropogós fokhagymás libacomb is színesíti - a vacsora ára személyenként 7500 forint. A skanzenben megismerhetjük és a szőlészet és borászat eszközeit is.

Novemberben fejeződik be a Múzeumok Őszi Fesztiválja, ehhez kapcsolódóan számos szabadtéri múzeumban találkozhatunk Márton-napi programokkal a hétvégén. Szombathelyen a Vasi Múzeumfaluban Szent Márton-napi vásárt tartanak, a sóstófürdői skanzenben pedig az újbor mellett kemencében sült finomságokat, libából készült hagyományos ételeket kóstolhatunk. Még libaszépségverseny is lesz. Érdemes egy mátrai kirándulással összekötni a Márton-napi vigadozást: Galyatető és Markaz tájháza is programokkal készül a hétvégére. A nap hagyományait Galyatetőn elevenítik fel libatereléssel, játékos vetélkedőkkel, Ludas Matyi-előadással. A felnőttek megkóstolhatják az újbort, a gyerekek pedig a Mátra legérdekesebb helyszíneit kereshetik fel a játékos kalandtúrán. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban pedig megnézhetjük, hogyan zajlott a borfujtás, vagyis az újborral teli hordók ünnepélyes lezárása: dugózása.

A budapesti Millenárison elsősorban a családokat és a gyerekeket várják. Reggel 10-től délután 4 óráig a kézművesműhelyben Márton-napi rétest süthetünk, a játszóházban pedig hagyományos játékokat fedezhetjük fel. 11-kor kezdődik a Stúdió K színházi előadása Thészeuszról és a Minótauruszról. Este a Szeret Zenekarral tánc- és énektanítás mellett a Márton-naphoz kötődő jókívánságokat és időjárásjósló mondókákat ismerhetjük meg.

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Skanzen, látogatók, turisták, gyerekeke, gyermekek Márton nap, tollfosztás,
márton-napi liba
Top cikkek