Medvehagyma-fesztivált rendeznek Orfűn
A fesztivál április 10-én reggel 9 órakor kezdődik, amikor is az orfűi Kemencés Udvartól élményvonat indul a Pécsi-tóhoz. A jármű a legdúsabb medvehagymás terület közelében megszakítja útját, hogy utasai maguk szedhessenek a növény leveleiből.
A falu központjában felállított medvehagyma-térplasztika jelképes megöntözése után Füziné Kajdy Zita polgármester megnyitja a kétnapos rendezvénysorozatot. A helyi Fekete István általános iskola tanulói zenés műsorral köszöntik Orfű erdei kincsét, majd számos program mellett kezdődhet a kóstolgatás. A medvehagymás pálinkát felnőtteknek kínálják, a medvehagymás kecskesajtból vagy a medvehagymás mézből már minden korosztály fogyaszthat. Az alkalmi melegkonyha medvehagymás ételeket kínál, a szomjazók medvehagymából készült teát és bort ihatnak.
Bár a fesztivál csak két napig tart, egy helyi vendéglő egyhetes medvehagyma-ünnepet szervez. Aki ellátogat oda és enged a helyi ízek csábításának, számlája mellé medvehagymás receptet kap ajándékba, hogy otthon is bármikor felidézhesse a rendezvény hangulatát.
A medvehagyma - népies nevén sásihagyma - gyöngyviráglevél kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Bár szinte az egész országban megterem, mégis kevesen ismerik. Sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják, de fogyasztani a friss, üdezöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen lesz.
Szezonja csak néhány hétig tart, de áprilisban Orfű környékén olyan sok van belőle, hogy fokhagymaillat lengi be a Mecsek kirándulóútjait.