Térítésmentes gondoskodás a Zafír Alapítványnál

Január második felétől azok a Tolnán és környékén élők is vállalhatnak munkát, akik erre eddig idős, beteg családtagjuk vagy állandó gondoskodásra szoruló kisgyermekük miatt nem gondolhattak.

Emberéletet követelt egy hármas karambol a 63-as főúton

Meghalt egy nő a 63-as főúton, ahol kedden reggel két személyautó és egy kis teherautó ütközött - közölte az MTI-vel a rendőrség.

Demonstráció Szálkán

A Tolna megyei Szálkán tegnap forgalomlassító demonstráció kezdődött a településről kivezető úton.

Nemzetközi bizottság vizsgálja a mentőhelikopter balesetét

A pilótán több műtétet is elvégeztek éjszaka. A csütörtöki katasztrófában töréseket szenvedett mentőorvos jobban van, és stabil a kisfiú édesanyjának állapota is. Az égési sérülésekkel szállított kétéves kisfiú a balesetben nem szenvedett további sérüléseket.

Egy év a lengyeli kastélyban

Gyönyörű környezetben, Tolna megyében, a Völgység nyugati dombjainál fekszik az alig hatszáz lelkes Lengyel. Már a kora Árpád-korban is lakott település volt, nevét az akkor ott élt lengyelekről kapta. A községben büszkék arra, hogy róluk neveztek el egy késő kőkori kultúrát.

 

"Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!"

Alig egy éve Sárszentlőrincre és Uzdra invitáltuk olvasóinkat, javasolva, kövessék Petőfi Sándor emlékeit, aki hajdan az ottani evangélikus kisgimnázium tanulója volt. Igaz, A négyökrös szekér című verse kapcsán megemlítettük a méheséről híres Borjádot is, ahova 1845-ben, már beérkezett költőként kétszer is ellátogatott Petőfi. A vendégeskedés során be-behúzódott a 60-70 négyzetméter alapterületű méhesbe, ahol hét kisebb verset - köztük A magyar nemest és A négyökrös szekér címűt - és egy elbeszélő költeményt (Szerelem átka) írt.

A később orvossá lett régi hű barát, Sass István emlékkönyvébe a bonyhádi méhesről írt egy epigrammát, "ami egyben lírai önarckép". "Vén épület már a világ, / Le, alacsonyra süllyedett. / Ha egyenest jársz: beütöd / A gerendában fejedet. / Hajolj meg, ha a fejtörő / Gerenda ellenedre van... / Én inkább betöröm fejem, / Semhogy meghajtsam derekam!"

Bár a mindössze 62 házból álló, csupán 150 lakosú csodálatos környéken fekvő Borjád egészen közel van Sárszentlőrinchez, közigazgatásilag mégis Kölesdhez tartozik. (Tehát a híres Petőfi-emlékhelyet látogatók véletlenül se utazzanak a Baranya megyei Borjádra, hanem a Tolna megyei Kölesd-Borjádot keressék!) Ezt azért hangsúlyozzuk, mert ilyen tévesztésnek már voltak "áldozatai", mint azt megtudtuk Berényi Istvántól, Kölesd polgármesterétől.

A borjádi méhes a költő szobrával
A borjádi méhes a költő szobrával
Top cikkek