Ránduljunk ki Sopronba

Akár télen, akár nyáron keresünk utazási célpontot, akár semmittevésre, akár aktív időtöltésre vágyunk, Sopronnal jól választunk.

Lecseréli szürkés színét a Gemenc

Határozottan minden jel azt mutatja, kopogtat a tavasz.

Bécs: családbarát múzeumok

Óriási piros megafon nőtt ki a falból a bécsi Technikai Múzeum bejárata fölött, hirdetve, hogy érdemes odamenni, mert valami különleges történik.

Kirándulás a kőszegi Óházhoz

A bakancsos és kerékpáros turisták kedvelt úti célja a Kőszegi-hegységben lévő Óház, no meg a tőle nem messze lévő Hét(vezér)-forrás.

Ha egy nap Isztambulban, akkor Sultanahmet

Célszerű előre megtervezni a programot Isztambulban, ugyanis a 13 millió lakosú, dombokra épült nagyváros csaknem húszezer látványossággal dicsekedhet.

 

Egy év a lengyeli kastélyban

Gyönyörű környezetben, Tolna megyében, a Völgység nyugati dombjainál fekszik az alig hatszáz lelkes Lengyel. Már a kora Árpád-korban is lakott település volt, nevét az akkor ott élt lengyelekről kapta. A községben büszkék arra, hogy róluk neveztek el egy késő kőkori kultúrát. Ezért az ún. lengyeli kultúra legjellegzetesebb emlékét, a talpas edényt a falu címerében is elhelyezték. A sok ezer éves lengyeli kultúra emlékhellyé alakított telephelye a Sánci-tetőn található.

Lengyelt - más falvakkal egyetemben - és környékét 1790-ben kapta birtokul a híres Apponyi család. Először a kiskastélyt építették föl, ami most a postának és az óvodának biztosít helyet. Később, 1824 és 1829 között gróf Apponyi József építtette a híres nagykastélyt, amelynek különlegessége, hogy az esztendőt szimbolizálja. Négy bejárata a négy évszakot, 12 kéménye a hónapokat, 52 szobája a heteket, 365 ablaka pedig az év napjait jelenti. Az igen értékes, tematikus Apponyi- könyvgyűjtemény ma az Országos Széchényi Könyvtárban látható. A kastély ma is "lakott", a Földművelésügyi Minisztérium szakképző iskolájának és kollégiumának ad helyet. Az épületet - beleértve a hajdani tulajdonos hatalmas francia tükrét, valamint egy másik uradalomból odakerült szép bútorokat és Bazsonyi Arany festőművész rajzait és hatalmas gobelinképét - szívesen mutatják meg a látogatóknak. De a fölső szinten elhelyezett régészeti leletek is megtekinthetők.

A tösgyökeres lengyeli Bujdosó Lászlóné, a középiskola igazgatója szeretettel invitál mindenkit a kastélyt körülvevő hatalmas parkba, s külön felhívja a figyelmet a két óriási mamutfenyőre és a tulipánfára. A parkban egy kisebb épület turistaszállóként működik, ahol igény szerint az iskolában falusi vendéglátást tanuló diákok adnak "szolgálatot". S míg a családok felnőtt tagjai pihennek, a gyerekek önfeledten bóklászhatnak a kastélyparkban.

Érdemes megnézni az óvodamúzeumot, valamint a német és székely néprajzi gyűjteményt. A nyugalomra vágyó természetkedvelők kellemes napokat tölthetnek a környező erdő vadászházában, illetve a kulcsosházban, ami a városokból érkező családok remek "búvóhelye". A 43 fős turistaház hét közben erdei iskolaként működik. Az étkezés itt is megoldható, ám a vendégek jórészt az önkiszolgálást választják. A jól felszerelt épületekben is főzhetnek, de a szabadtéri főzéshez kemence, grillező és bográcsok is rendelkezésre állnak. A horgásztóból kifogott pontyok és csukák is remek alapanyagul szolgálhatnak. Az iskolásoknak pedig általában két-három szülő, illetve gyakorta nagymama gondoskodik az ebédről, vacsoráról.

A kirándulók elámulnak a hatalmas, közel háromszáz éves kocsányos tölgyek láttán, a gyerekek szívesen töltik idejüket a vadas parkban, ahol erdei állatok láthatók. Most a kedvenc éppen egy kis szarvasborjú.

Info

A kastélyparkban - fűtési szezontól függően - 2000 forint körül kapható szállás. Érdemes bejelentkezni a (74) 483-375-ös telefonszámon. Az erdei épületekben pedig 3500 forint, szállást a (74) 482-484-en lehet.

Az óvodamúzeumban, a kiállításokon és a nagykastélyban nincs belépődíj.

A lengyeli Apponyi-kastély
A lengyeli Apponyi-kastély
Top cikkek