Tamásiban jurta is várja a vendégeket

A tízezres Tolna megyei kisváros, Tamási joggal büszke vendégszeretetére, érdekes turisztikai kínálatára.

Lošinji fűszeres fuvallat

Ez az egyik olyan ritka oázis, ahol a levegő minősége ma jobb, mint 15 évvel ezelőtt volt. A híres gyógyüdülőhelyen novemberben tintahalfogó bajnokságot rendeznek, év végén pedig a világ legjobb víz alatti halászai mérik majd össze tudásukat.

Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem.

Gyulai karnevál, reneszánsz hangulatban

Gyula önkormányzata 2004 óta rendezi meg a Reneszánsz Karnevált, amely immár szezonnyitó hagyománnyá vált a Körös-parti fürdővárosban.

Pásztó: varázsvölgy a Mátra lábánál

Ciszterciták mindennapjaiba, geológiai emlékekbe, kortárs képzőművészek alkotásaiba, sőt Gaál István filmrendező munkásságába is bepillantást nyerhetünk Pásztó múzeumában.

 

Sztárnyár lesz a berekfürdői gyógystrandon

A mélyből feltörő 55 fokos barna gyógyvizet a Nagykunság aranyaként tartják számon. Berekfürdő családias hangulatú szolid strandján hét medence várja a fürdőzőket.

A Hortobágyi Nemzeti Park szélén fekvő Berekfürdő életét meghatározta két termálkút. Nyolcvan évvel ezelőtti kutatófúrások során találtak rá az alkáli hidrogénkarbonátos, jódos vízre, amiről kiderült, hogy jó hatással van a mozgásszervi megbetegedésekre. Sorra nyíltak a gyógyászati részlegek, amelyekben a természetes gyógyhatást különböző terápiákkal fokozzák. Az 1100 lakosú falu egész évben vendégeket fogad, a lélekszám a nyári hónapokban 6-8-szorosára emelkedik. A medencékben 36-38 fokos vízben lubickolhatunk, május elsejére pedig feltöltik az uszodát is.

A büfésoron az ínyenceknek szabad tűzön készül a birkapaprikás, a pacal és a jellegzetes alföldi étel, a slambuc. A faluban horgászni is lehet, a kultúrára szomjazókat a művelődési ház állandó és időszakos kiállításai várják. Természeti különlegesség a tóparti gyurgyalagtelep. Szerveznek kirándulásokat a környező kunhalmokhoz, valamint hortobágyi szafarira is.

Programok sokaságát kínálja a Berekfürdői Sztárnyár rendezvénysorozata: június 19-21. között a tudományos csillagászati konferencia mellett nótás és gasztronómiai napokat is tartanak. Július 3-4-én a Berekfeszt, július 31. és augusztus 2. között pedig a Nagykunsági Pálinkafesztivál ígér látni-, illetve innivalót.

A szomszédos Kunmadarason a helyi puszta és a csak engedéllyel látogatható háromezer hektáros kunkápolnási mocsár élővilága ígér felejthetetlen látnivalót. A XVIII. században épült református templomban látható Kossuth széke, amelyen egykor az államférfi foglalt helyet. 1849 júliusában a kunkapitányi házban szállt meg, ami ma Kossuth-házként ismert.

Info

Utazás: A 4-es számú főúton Karcagról Kunmadaras felé, vagy Tiszafüred felől a 34-es főúton.

Strandbelépő: Elő- és utószezonban 850 Ft, főszezonban 1000 Ft.

www.berekfurdo.hu

Berekfürdői strand
Berekfürdői strand
Top cikkek