Hegyközségek sík vidéken

Hegyet Szegednek! - hangzott a választási ígéreteket kifigurázó felszólítás néhány éve, a legutóbbi kampány idején.

Baden, a Bécsi-erdő szívében

Egyre több bécsi barátom invitál új otthonába - a fővárostól 25 kilométerre, Badenbe.

Gyulai pálinkafesztivál - tizedszer

Kerek évfordulót ünnepelhetnek Gyulán a minőségi szeszes italok kedvelői: április 17.

A szász főnix

Régi és új találkozik lépten-nyomon Drezdában, legyen szó épületekről, fesztiválról, értékekről.

Csak az nem fog halat, aki nem akar

Már több mint két évtizede összetartozik hivatalosan is a két falu, Gyoma és Endrőd, mégis lépten-nyomon gyomai és endrődi értékekről beszélnek az ottaniak.

 

Gyulai karnevál, reneszánsz hangulatban

Gyula önkormányzata 2004 óta rendezi meg a Reneszánsz Karnevált, amely immár szezonnyitó hagyománnyá vált a Körös-parti fürdővárosban. Bár a reneszánsz év elmúlt, a Mátyás király korához kapcsolódó szokások (öltözés, lakomázás, szórakozás, vásározás) ezúttal is várják a vigalom kedvelőit.

Az eseménysorozat - amely az idén február 19-étől 22-éig tart - számos érdekes programot foglal magába, a leglátványosabb természetesen az álarcos, kosztümös résztvevők szombat délelőtti felvonulása lesz, amelynek végcélja a gyulai vár (Mátyás fia, Corvin János egykori székhelye), illetve a körülötte kavargó vásári forgatag. A jelmezekhez és a műsorokhoz - a pályázati felhívásnak megfelelően - a versengő csapatok a reneszánsz korból meríthetnek ötleteket, amelyeket rangos zsűri értékel. Itt valóban bemutatkozhat a korabeli kultúra, történelem, gasztronómia, de a középkori mindennapok más örömteli pillanatait is átélhetik a résztvevők, a gyulai vár falain belül és kívül. A felvonuláson részt vevő helyi óvodások, diákok és más csoportok már decemberben megkezdték a felkészülést annak érdekében, hogy saját műsoruk bizonyuljon a legszínesebb, legszórakoztatóbb produkciónak. A kisebbek minden délelőtt külön gyermekprogramokon, színi- és mutatványos előadásokon, kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt, versenyezhetnek, táncokat tanulhatnak, számos korabeli eszközt, mesterséget kipróbálhatnak. A felnőttek ezalatt valódi lovagi tornán "küzdhetnek", a győztesek a sikeres próbák után lovaggá üttetnek!

Hangsúlyt kap a gasztronómia is ezekben a napokban, a gyulaiak és a város vendégei nemcsak a vásár területén kóstolhatnak bele a helyi, illetve a reneszánsz kort idéző csemegékbe, étkekbe, a télhez jól illő italokba és más finomságokba, de reneszánsz különlegességekkel csábít számos helyi étterem is.

Reneszánsz lakoma várja azokat a bálozni vágyókat is, akik szombat estétől rophatják majd a táncot a polgármesteri hivatal dísztermében.

Reneszánsz jelmezekben vonultak fel a tavalyi karneválon
Reneszánsz jelmezekben vonultak fel a tavalyi karneválon
Top cikkek