Algyő: jön a vihar, strandidő

Egyre közelebbről zeng az ég, viharfelhők gyülekeznek, amikor a törülközőt a csomagtartóba dobjuk.

Hegyközségek sík vidéken

Hegyet Szegednek! - hangzott a választási ígéreteket kifigurázó felszólítás néhány éve, a legutóbbi kampány idején.

Gyógyszállók eltérő helyzetértékelése

Ki fogja a reumáját gyógyszállóban kúráltatni egy gazdasági világválság közepette? Vagy a turizmusnak éppen ez a szerény, gyógyászati célú ága fogja a legkisebb veszteséggel átvészelni a nehéz időket? A jelentősebb hazai gyógyszállók üzemeltetői eltérően ítélik meg helyzetüket és kilátásaikat.

James Bond nyomában

Kezembe veszem James Bond pisztolyát, és célzás nélkül szétlövöm a legújabb autóm használati utasítását. Akár ezt is megtehetem a Karlovy Vary-i Grandhotel Pupp fakultatív programján.

Balf: boroshordó és bicikli a tűzfalon

A boroshordó házi borozót sejtet. Míg a 8-10 méter magasra pedálozott drótszamár azt, hogy ott, a Fertő tó közelében futnak össze a nemzetközi kerékpárutak.

 

Ha hétvége, akkor esti fürdés

A mórahalmiak nehezen tudnak betelni azzal az érzéssel, hogy immár nemcsak a kemény mezőgazdasági munkából, hanem az idegenforgalomból is áramlik a pénz a településükre, amely idén ünnepli várossá nyilvánításának 20. évfordulóját. A fő vonzerő, a 4 csillagos Erzsébet gyógyfürdő, a legmagasabb szakmai kategóriában, de baráti áron kínálja szolgáltatásait.

Az alkáli-hidrogénkarbonátos, jódos, borostyánsárga színű gyógyvíz orvosolja az ízületi és reumatikus problémákat, nőgyógyászati bajokat, bőrbetegségeket, segíti a műtét utáni rehabilitációt. - Ötvenféle gyógyszolgáltatást lehet igénybe venni a Móra-Vitál Kht. szakembereitől - ezek jelentős részét támogatja a társadalombiztosítás, mondja el Berta Zsolt turisztikai menedzser.

Az Erzsébet gyógyfürdő épületében nemcsak a medencék és a gyógyszolgáltatások érhetők el házon belül, hanem az 54 férőhelyes Thermal panzió és a helyi specialitásokat kínáló, kiváló étterem, a Varga csárda is. Tavaly ősszel indult be, és hetek alatt nagy siker lett a hétvégi esti fürdőzés: pénteken és szombaton reggel 9-től este 10-ig tart nyitva a fürdő. Azok a vendégek, akik péntek este fáradtan megérkeznek egy pihentető hétvégére, azonnal megmártózhatnak a fürdőben, amint elfoglalták szálláshelyüket. A Thermal panzió vendégei ingyen vehetik igénybe a fürdőszolgáltatásokat. Aki nem a Thermalban lakik, annak 1300 forintba kerül egy napra egy jegy: de nem érik kellemetlen meglepetések, az egyes szolgáltatásokért nem kérnek újabb és újabb összegeket. Olcsóbb a jegy a nyugdíjasoknak és a családosoknak. A fürdő épületében lévő Thermal panzión kívül ma már további 60 magánszálláshelyen lehet jó körülmények között, olcsón megszállni Mórahalmon.

Vannak külterületi szálláshelyek is, ahol lehet lovagolni, háziállatokat simogatni. Mórahalom új, ritka attrakciója a Nagyszéksós-tóhoz telepített bivalygulya: a bivalyok visszakerültek egy természetes élőhelyre, ahol dagonyáznak, visszaállítják a tó eredeti állapotát. A vendégek egy rámpáról megközelíthető kilátóból közelről is megszemlélhetik őket. Mórahalmon nem rombolták le a régi tanyai iskolákat: a nagyszéksósiból ifjúsági szállás lett, egy másikból pedig minősített erdei iskola. Szeged 20 kilométerre van innen, Ópusztaszer is könnyen elérhető. Van a közelben erdő, benne túraútvonalak, és már építik az Európai Unió támogatásával a kerékpárutakat.

Mórahalom fesztiválja a Homokháti Sokadalom, amelyre minden évben július első tíz napjában kerül sor. A vendégek olyankor megkóstolhatják Nógrádi Zoltán polgármester speciális recept szerint készült ágyaspálinkáját is.

Az Erzsébet fürdő várhatóan hamarosan tovább bővül: az új szárnyat a kisgyermekes családoknak és a szauna ínyenceinek szánják. Ennek építése az év végén kezdődik, de lesz még egy 74 szobás konferencia- és wellness-szálló is.

Info

Megközelítés: az M5-ös autópálya Szeged nyugati lejárójától 12 km-re, Baja felé az 55-ös úton.

Információ: www.erzsebetfurdo.morahalom.hu

Szállás: Thermal panzió (2 ágyas szoba 17 ezer Ft, tartalmazza a svédasztalos reggelit és az ingyenes fürdőszolgáltatást). Helyi szálláshelyek: 2500-6000 Ft/szoba/éj. Üdülési csekket elfogadnak.

Nem kell külön jegyet venni a hétvégi esti fürdőzésre
Nem kell külön jegyet venni a hétvégi esti fürdőzésre
Top cikkek