Őszi wellness szőlőmagolajban

Újdonságok sokaságával csábítják őszi wellnesshétvégére a vendégeket a zalai fürdővárosok: van, ahol csokoládéban, szőlőmagolajban, fügemézben is meg lehet mártózni.

Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem.

Hegyközségek sík vidéken

Hegyet Szegednek! - hangzott a választási ígéreteket kifigurázó felszólítás néhány éve, a legutóbbi kampány idején.

Vissza a Balatonhoz, most olcsóbb!

A kedvezményvadászoknak május után novemberre ismét a Balatont ajánlhatjuk: a tó körül tucatnyinál több szálloda vesz részt a Vizek Éve program keretében a 3=4 akcióban.

Négycsillagos várúr

A családi, vagy falusi vendéglátás kezdetei idején a szállásadóval együtt a vendég is döngölt sárpadlós szoba-konyhában húzta meg magát, addig ma sok helyen élményfürdő, fitneszterem áll rendelkezésükre.

 

Gyógyszállók eltérő helyzetértékelése

Ki fogja a reumáját gyógyszállóban kúráltatni egy gazdasági világválság közepette? Vagy a turizmusnak éppen ez a szerény, gyógyászati célú ága fogja a legkisebb veszteséggel átvészelni a nehéz időket? A jelentősebb hazai gyógyszállók üzemeltetői eltérően ítélik meg helyzetüket és kilátásaikat.

A világhírű Hévízi-tavat, a hozzá csatlakozó reumakórházat és gyógyfürdőt üzemeltető Hévízgyógyfürdő Kht. közgazdász végzettségű igazgatója, Hegedűs Lajos nem számol drasztikus visszaeséssel az idén sem a vendégforgalomban, sem a működés eredményességében. Állítja, hogy "a gyógyulni vágyók döntéseit rövid távon nem érinti nagymértékben" a gazdaság állapota. Azt mondja, hogy akinek a hévízi tartózkodás és az ott kapható kezelések jelenthetik a megoldást egészségügyi problémáira, az ebben az évben is ki fog tartani szokásos utazási célja mellett.

Az euró erősödése a forinttal szemben még kedvezhet is a gyógyfürdő forgalmának, hiszen így többen érkezhetnek a vendéglátóhelyekre az eurózónából, fejtegeti tovább, majd hozzáteszi, hogy a gazdaság válságos helyzete a belföldi turizmus javára szolgálhat, elvégre azok közül, akik eddig évente legalább egyszer külföldre utaztak, idén többen dönthetnek a hazai üdülés mellett.

Nem ennyire derűlátó Deák Imre, a hat hazai és több külföldi gyógyszállót üzemeltető Danubius szállodavállalat vezérigazgatója, aki szerint ebben a speciális ágazatban vagy késik, vagy kevésbé élesen jelentkezik a gazdasági visszaesés hatása. Ellentétben a városi, a konferencia célú és az üdülést szolgáló hoteljeikkel, gyógyszállóikban eddig nem csökkent drasztikusan a vendégek száma. A jelenség lehetséges okai közül csak egyet említ: vendégkörük mind nagyobb részét alkotják az Oroszországból, a szovjet utódállamokból és az Izraelből érkezők, mely országokat jelenleg kevésbé sújtják a gazdasági bajok, mint Nyugat-Európa államait vagy Amerikát.

A Danubius vezérigazgatója reméli, hogy a gazdasági megpróbáltatások időszaka kedvező hatással is fog járni. Miután a wellness világszerte hódított, és háttérbe szorította az orvosi irányítással történő, természetes szereket alkalmazó, profi kezelőszemélyzetre alapozott gyógyüdülést, a következő években helyreállhat a kettő aránya. Ez kívánatos, mert wellness-szállót bárhol lehet nyitni, míg a magyar gyógyvízkincs, mely Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után az ötödik leggazdagabb a világon, helyhez kötött.

A szállodaiparban igen nagy a baj, de tény, hogy az iparágon belül a gyógyszállókat viseli meg legkevésbé a helyzet - jegyzi meg Hülvely István, a Hunguest Hotels vezérigazgatója, akinek az irányításával sok más jellegű hotel mellett tíz gyógyszálló működik. Az utóbbiak teljesítménye nagyon különböző. Közülük egy számottevően felülmúlja a tavalyi eredményét, de a többség jóval az alatt produkál. Az elérhető forgalom szerinte véletleneken is múlik, és számos tényezőtől, például a földrajzi elhelyezkedéstől függ. Nyugat-Dunántúlon könnyebb euróval fizető vendégekhez jutni, mint az ország más tájain, de sok múlhat azon is, hogy melyik hotel vendégköre honnan érkezik. Más a foglaltság ott, ahol sikerült megtartani a régi német vendégkört, vagy helyette újabbra szert tenni a feljövőben lévő Csehországból és Szlovákiából, mint ott, ahol ilyen váltás nem történt.

Top cikkek