Algyő: jön a vihar, strandidő

Egyre közelebbről zeng az ég, viharfelhők gyülekeznek, amikor a törülközőt a csomagtartóba dobjuk. Mivel mindössze néhány kilométert kell autózni, még a felhőszakadás előtt leparkolunk a 47-es főút mellett, a korábban Szegedhez tartozott, ma önálló nagyközség Algyő határában. A Borbála fürdő vendégeit nem zavarja a zimankó: igaz ugyan, hogy a fürdő körüli zöld gyepről és napozóágyakról bekerülnek a piknikes kosarak, ám az óriás üvegablakokon át a fedett élménymedencéből még a szakadó eső is hangulatos.

Algyőn másfél éve adták át az új fürdőt: a település ettől még nem lett fürdőközség, hiszen a közelben, Szegeden és Hódmezővásárhelyen is nagyságrendekkel nagyobb strandok várják a közönséget, nem is szólva az ugyancsak nem messze fekvő, Orosházához tartozó Gyopárosfürdőről. Az algyői fürdő bővítését is tervezik külső medencékkel, csúszdákkal, ám amíg ez nem történik meg, varázsát éppen kicsinysége, ékszerdoboz jellege adja. Az élménymedence mellett nyugalmas ücsörgő, kis pancsoló és uszoda is van, a finn szauna, az infrakabin, előzetesen egyeztetve pedig mindenféle masszázs lehetősége is a szolgáltatások része.

Algyő leginkább az olajfúrásokról és az alatta húzódó gázmezőről híres, a bányászatból származó helyi adóbevétel volt annak idején az egyik motivációja annak is, hogy a település lakói a Szegedtől való elszakadás mellett döntöttek. A fürdő sem független a bányászattól, a névadó Szent Borbála ugyanis a bányászoknak (is) a védőszentje, a fürdőt 1300 méter mélyről 68 fokos vízzel tápláló termálkút pedig az egyik fúrótorony "mellékterméke."

A település sokat szenvedett a Tiszától, a helyieknek nemegyszer kellett újraépíteniük falujukat, ennek ellenére hűek maradtak a folyóhoz. Ma két híd is itt szeli át a Tiszát: a vasúti híd lábánál évtizedek óta illegális nudista strand csábítja csobbanásra a meztelenkedésre nyitottakat. Az algyői szabad strandon is csak saját felelősségre lehet lábat áztatni, mivel kiépített, engedéllyel rendelkező folyóbeli fürdőhely nincs a településnél. Van viszont őrzött csónakkikötő és a kajakosok is előszeretettel vernek itt tábort, békésen megosztva a folyópartot a tiszai halakra pályázó horgászokkal és az errefelé gyalogló vagy kerekező túrázókkal.

A közúti híd melletti régimódi halászcsárdába az algyői halas palacsintáért, a hagyományos tiszai és korhely halászléért sokan visszatérnek olyanok is, akik a községben egyébként sosem jártak. A csárda melletti cukrászda pedig sokáig arról volt nevezetes, hogy itt élt egy cukrászmester, aki oroszlánokat nevelt a faluszéli portáján. Oroszlánok már nincsenek, ám a fagyi most is finom.

Info

Algyő az interneten a www.algyo.hu, a Borbála fürdő a www.borbalafurdo.hu címen érhető el, telefon (62) 517-520. A fürdő reggel 8-tól este 8-ig, szombaton éjfélig tart nyitva. A felnőttbelépő 880 forintba kerül, a szaunajegy 350 forint, egyórányi frissítő masszázsért 2700 forintot kérnek. A község határában egy adag halászlét 1350-1750 forintért mérnek.

Top cikkek