Az erdei vasutat ünneplik Gemencen

Nem csak utazhatnak a kirándulók a gemenci nosztalgia vonaton, vezethetik is a Rezét nevű gőzmozdonyt. A Gemenc Zrt. változatos programokkal ünnepli a több mint fél évszázados erdei vasút napját.

Mozgalmas ősz a Semmeringen

Gyalogos- és mountainbike-túrákkal várja vendégeit a monarchia óta kedvelt osztrák üdülőhely.

Sárvár: a természet adta kincsek városa

Jól dönt, aki kikapcsolódásra, pihenésre, gyógyfürdőzésre Sárvárt választja. A Nyugat-Dunántúl központjában, gyönyörű természeti környezetben, sokszínű, ezeréves múltú város fogadja a látogatót.

Ismét töltik a kolbászt Békéscsabán

A csabai kolbász rajongói már most jegyezzék fel naptáraikba a jövő hét végét: október 22. és 25. között rendezik meg a híres fesztivált.

Kitárta kapuit az egri Török fürdő

Immár nemcsak a beutalóval rendelkező betegek, hanem pihenni, gyógyulni vágyó vendégek is használhatják az egri Török fürdőt, amely egymilliárd forintos beruházásból nemrégiben kívül-belül megújult.

 

Balf: boroshordó és bicikli a tűzfalon

Nemcsak az ízületi, gerinc- vagy némely gyulladásos betegségek Mekkája lehet Balf, hanem a gyomoré is. Ezt néhány ház tűzfalára tekintve azonnal észrevenni a Sopron melletti kistelepülésen. A Kékfrankos nevet viselő főutca cégérei ugyanis többnyire nem a homlokzaton, hanem a tűzfalon lógnak. A boroshordó házi borozót sejtet. Míg a 8-10 méter magasra pedálozott drótszamár azt, hogy ott, a Fertő tó közelében futnak össze a nemzetközi kerékpárutak.

Egyébként arrafelé az egész térséget szőlő borítja jóféle kékfrankost és veltelinit teremve. Persze aki inkább a savanyú, kénes illatú gyógyvízre szorul, ingyen töltheti butykosát a Fertőrákos felé vezető út faluszéli Zsolnai, vagy az állami szanatórium kútjánál. Az 1119-től, Imre királyunk uralkodásának idejéből ismert, Wolfs (Farkasd), majd Bolf, Balf nevű település gyógyfürdője több forrásból táplálkozik, miként a római korban is.

A gyógyvíz és a bor együttes erőteljes hatását mi sem bizonyítja jobban, mint a Mária Terézia idejéből származó fürdőszolgálati utasítás, mely előírta: tilos a vízbe ugrás, nehogy néhányan gorombák legyenek részegségükben. Az 1975-ben megnyílt szanatórium egyébként csodás ősparkban működik, melynek XVIII. századi, felújított kápolnájában ma is hálát adhatnak gyógyulásukért a betegek az Úrnak. (A nehezen mozgók meg a jobb járdákért imádkoznak.)

A csendes faluban Árpád-kori templom, zsidó emlékmű is látható. Kocsival, kerékpárral, vagy bakancsosan, később hajóra szállva aztán Fertőrákos után kitárul az egész tó, és a burgenlandi települések sokasága minden bájával.

Kerékpár a balfi tűzfalon
Top cikkek