Hal is akad a csepregi borúton

Lassan már a szüreti napokra készülődnek a szőlőtermelők a csepregi hegyen, az Alpokalján.

Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem.

Vörösbor és szarvasgomba

Nem kell attól félni, hogy unalmasan telnének el a hétvégéink, változatos programokon élvezhetjük ki az utolsó melegebb napokat.

Pihentető élményekkel gazdag a Tápió-vidék

Sokan lehetnek, akikben a tengersík vidék látványa a Petőfi által megfogalmazott "ott vagyok honn, ott az én világom" érzését kelti.

Római fürdő a hevesi faluban

Egyre messzebb földön híres Demjén 2006-ban megnyílt gyógyfürdője.

 

Bor és poézis a Vértes és a Gerecse lejtőin

Kétezer éves múltja van az Ászár-Neszmélyi borvidék szőlőtermesztésének. A Vértes és a Gerecse hűvös nyugati lejtőin leginkább fehérbor készül: dús illatú, karcsú nedűk, finom savak egész palettájával.

Az Árpád-korban Esztergom volt a főváros - a királyi lakomákon a serlegek, a kupák a Vértes és a Gerecse lejtőin termett boritallal teltek csordultig. A Rákóczi-szabadságharc katonáinak is erről a környékről szállították a bort, amely a XIX. század második felében - nem utolsósorban az Esterházy család Csákvári-uradalmának híres ászári mintaszőlészete és pincészete révén - már nemzetközi ismertségnek örvendett.

Hogy tudomással bírnak-e minderről az angolok, akik évente hatmillió palackkal fogyasztanak a Hilltop Neszmély márkajelzésű italból, ki tudná megmondani. Az biztos, hogy a Hilltop Neszmély Zrt. borászata - amely a világ legfontosabb borversenyein érmek tucatjait gyűjti be, s hazai elismerésekben sem szűkölködik - nagyban hozzájárult a vidék régi hírnevének újbóli felvirágzásához. Ezen igyekeznek a környéken mások is: egyre több öreg pincét újítanak fel, vagy éppen tervezik a még megmenthetők sürgős helyreállítását. Mint az ászáriak, akik a falu híres szülötte, Jászai Mari, korának hírneves tragikája és színpadi nagyasszonya szülőházának (amely látogatható emlékház) közelében szeretnék régi fényében látni a hajdani uradalmi pincészetet. Ahol reményeik szerint kiváló minőségben termelt boruk - amely mindmáig megőrizte az "ászári asszonyfektető" nevet - a mostaninál szélesebb ismertséget szerezhet.

Aki már járt a neszmélyi Borhotel közelében magasodó dombra állított kilátóban, körbenézett a végeláthatatlannak tetsző szőlősorok felett, s vetett egy pillantást az alant hömpölygő Dunára, az a szerencsés egyén nem csodálkozik, hogy a bor és a poézis errefelé különösen szorosan összekapcsolódik. Csakis ihletett állapot eredményezheti, hogy egypohárnyi Irsai Olivér felett ily szavak hangzanak el: "a szőlőbogyóban lévő aromák tökéletes átáramlása a borba, dús illatokkal kísérve". Egy kései szüreteléssel beérett szőlőből készült chardonnay azt mondatja az értő kóstolóval: "vajas, telt, teljesen száraz, s mégis gyümölcsízzel teli pohár". A királyleányka "üde mezei virágillatú", a zöldveltelini "zöld citromhéjra emlékeztető aromája érett, lédús, egzotikus gyümölcs ízeként teljesedik ki".

A Tokod-pincevölgyi borutat - ahol több hagyományos, ük- és dédapáktól örökölt családi pince is várja a látogatókat - a fentiek szellemében mi másnak is nevezhetnék, mint "a bor, a csend és a dalok völgyének". A barátságos, vendégmarasztaló pincékben pedig 1852-es évszámmal jelölt ajtóboltív, netán 1885-ből származó, s még mindig működőképes szőlőprés mellett lehet eltűnődni a halhatatlanságon.

A neszmélyi borvidék legismertebb pincéi közé tartozik a kesztölci Bencekúti pincészet és a Gímeskő-Vin Kft. - utóbbi borházzal, étteremmel és borszaküzlettel is várja a vendégeket. A Korom családi borászat és a neszmélyi Szöllősi pincészet díjnyertes borok egész sorát kínálja. A baji szőlőhegyen a Turay család borgazdasága azzal a különlegességgel dicsekedhet, hogy a 250 évvel ezelőtt, még a kapucinus rend által építtetett pincéjük feletti présház manzárdjában négy, ugyancsak a kapucinusok által festett védőszent őrködik munkájuk és vendégeik felett.

Akiknek mindezek után mégis maradna hiányérzetük, Tatán uszodát és gyógyfürdőt, Dunaalmáson lovaglási és kocsikázási programot, a környező erdőkben vadászati lehetőséget találhatnak.

Már kétezer éve is tüzes nedűt termeltek a neszmélyi borvidéken
Már kétezer éve is tüzes nedűt termeltek a neszmélyi borvidéken
Top cikkek