Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem.

Vörösbor és szarvasgomba

Nem kell attól félni, hogy unalmasan telnének el a hétvégéink, változatos programokon élvezhetjük ki az utolsó melegebb napokat.

Hová menjünk borozni, és miért pont oda?

Előbb-utóbb túl leszünk azon, hogy lépten-nyomon lesznobozzák a jó borra szomjas népeket. Finomat inni még mindig szubkulturális dolog.

Bor és poézis a Vértes és a Gerecse lejtőin

Kétezer éves múltja van az Ászár-Neszmélyi borvidék szőlőtermesztésének.

A Szépasszony-völgyben nincs holtszezon

Eger nem csak épített történelmi emlékhelyeivel és gyógyvizével, hanem borkultúrájával is vonzza a turistákat.

 

Római fürdő a hevesi faluban

Egyre messzebb földön híres Demjén 2006-ban megnyílt gyógyfürdője. A hevesi falu ezzel a beruházással beiratkozott a gyógyturizmusra alapozott idegenforgalmi hálózatba, az észak-magyarországi fürdők sorába. Tengerbe vizet lapátolni? - tették fel sokan a kérdést Eger térségében, amikor híre ment, hogy Eger és Egerszalók szomszédságában, Demjénben termálkutat fúrnak.

A község 25 kilométeres körzetében ugyanis már évtizedek óta jól bejáratottan működött a Zsóri, a Bogács, valamint a már említett két település gyógyfürdője. Egerszalókon ráadásul 2005-től már köztudott volt, hogy kezdődik a gyógyfürdőre alapozott monumentális beruházás. Az ötletgazdák viszont akkorra - öt év pereskedés után - már dacból sem adták fel elképzelésüket. A tulajdonosok - az Egri Korona Borház Kft. és magánszemélyek - lefúrattak 690 méter mélyre, ahol 68 Celsius-fokos gyógyvizet találtak. A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült: a víz kénes, fluoridos, nátrium-kalcium-hidrogén-karbonátos, de tartalmaz vasat és kovasavat is. Különösen értékes a szabadkén-tartalma, amely mintegy duplája a környékbeli kutakból nyert gyógyvizekének. Márpedig a kén kiválóan alkalmas a porckopásos ízületi betegségek kezelésére, de van értágító hatása is. Javítja a vérkeringést, enyhíti a bőrbetegségeket, és jótékonyan hat a gyulladásokra. És ekkor még nem beszéltünk korunk egyik legismertebb bajának, a stressznek a csökkentéséről, amiért az oldott magnézium a felelős.

Ez a csodálatos gyógyvíz a Thermál-völgyben, a görög és római mintára épült fürdőkomplexumban hasznosul. A mozaikok, a négy medence alaprajza, a pergolák mind-mind az ókori fürdők hangulatát idézik. Az élményelemek, a hátmasszírozók, a levegőbuzgárok tovább fokozzák az élményt. Nem csoda hát, ha egyre többen zarándokolnak a demjéni gyógyhelyre akár száz kilométeres távolságból is. Az éjszakai fürdőzés varázsa is sokakat csábít, hiszen a nyitott fürdő éjjel kettőkor zár, a kivilágított medencék pedig egyedi hangulatot árasztanak. Az árakat az átlagemberek pénztárcájához szabták.

Demjénbe más okból is érdemes elutazni. Találtak a faluban honfoglalás kori nyílhegyet, láthatók a Bükkaljára jellemző kaptárkövek, valamint riolittufába vájt barlanglakások, remetebarlang és vendégváró borospincék. Mert az egri borvidéken járunk, ahová 1712-ben telepítették az első szőlőtőkéket. A falu népi építészetéből megmaradt több nyeregtetős, torokgerendás ház. Híresek voltak egykor a helyi kőfejtők, ott bányászták az egri székesegyház építéséhez szükséges követ is.

Info

Megközelítés: az M3-as autópálya kerecsendi leágazásától 8 km-re, vagy Eger-Egerszalók irányából.

Információ: www.koronaborhaz.hu

Tel.: 06 (36) 550-574;

mobil: (30) 550-574

Szállás: Korona Borház és Borfalu melegkonyhával 100 főig.

Strandbelépő: egy napra 999 Ft, a parkoló ingyenes.

Nyári emlék: szabadtéri fürdőzés a demjéni Borfaluba
Nyári emlék: szabadtéri fürdőzés a demjéni Borfaluba
Top cikkek