Hal is akad a csepregi borúton

Lassan már a szüreti napokra készülődnek a szőlőtermelők a csepregi hegyen, az Alpokalján. A büki gyógyfürdőtől csupán néhány kilométerre lévő - a Kőszeg és Környéke Hegyközséghez tartozó - csepregi szőlőhegy szép pincéi éppúgy vonzzák a látogatókat, mint a gerincet borító erdő vagy a Nagyboldogasszony-kápolna alatt elterülő horgásztó.

A környék erdei nagyvadakat, főleg vaddisznót, gím-szarvas- és őzállományt rejtenek. A vadásztatás is ok arra, hogy messze földről is visszajárnak a térség kedvelői, hiszen "csak" a büki fürdőben évente majdnem egymillió vendéget regisztrálnak. A német, osztrák, cseh, és a skandináv gyógyulni vágyó pedig éppúgy vágyik a jó levegőre, a gasztronómiai különlegességekre, a halra, vadra, mint a hazai vendég. Így a kétszáz szőlősgazda nem csak magának termeli a zöld veltelinit, az olaszrizlinget, a Zala gyöngyét, az Irsai Olivért, a zweigeltet, a kékfrankost, a szürkebarátot, a traminit, a chardonnay-t, a cserszegi fűszerest vagy a jégbort. A szeptemberi szüreti felvonuláson feldíszített lovas kocsikra ül a város apraja-nagyja, és jó nedűket kortyolva végigvonulnak az utcákon.

A 3200 lakosú Csepregnek középkori mezővárosi múltja van. Nevét már 1255-ben említi IV. Béla oklevele. A városnézést érdemes a központban lévő Szent Miklós katolikus templomnál kezdeni, amelyet 1391-ben Kanizsai János esztergomi érsek építtetett gótikus stílusban. A XV-XVI. században protestáns hitfőiskola és nyomda is működött a településen. Érdekesség, hogy a templomnak már 1592-ben volt toronyórája. Az épület azonban 1776-ban leégett. 1939-ben átépítették, de alapja és tornya gótikus jellegű maradt, főoltára viszont barokk stílusú lett. Nem messze van a hársakkal és vadgesztenyefákkal körülvett Promenád, kedvelt pihenőhely. A Kossuth utcában a Helytörténeti Gyűjtemény - Falumúzeum ad útmutatót a város múltjáról, értékeiről. A gyűjtemény kezelője Wellner Lőrinc díszpolgár, aki a vasárnap délutáni nyitva tartás mellett kérésre máskor is rendelkezésre áll.

1809-ben a napóleoni hadak vették birtokba a települést. Tény az is: Széchenyi István többször járt Csepregen. 1841-ben például a selyemhernyó-tenyésztés ügyében járta a megyét, majd a lótenyésztés lett a témája. Ez utóbbi okán szervezik a pünkösdi lófuttatást s választanak pünkösdi királyt.

Info

Csepreg Polgármesteri Hivatala. 9735 Széchenyi tér 27. T.: 36 (94) 565-034. internet: www.csepreg.hu. Szőlősgazdák: 36 (94) 565-087. Múzeumi nyitva tartás: vasárnap délután, belépés díjtalan. T.: 36 (94) 565-043.

Top cikkek