Vörösbor és szarvasgomba

Nem kell attól félni, hogy unalmasan telnének el a hétvégéink, változatos programokon élvezhetjük ki az utolsó melegebb napokat. A Magyarok Európai Fesztiválját tizenhetedik alkalommal rendezik meg Baranya megye településein, többek között Komló, Mohács, Pécs, Pécsvárad, Siklós, Szentlőrinc, Szigetvár és Villány helyszínekkel. Az összművészeti fesztiválra nemcsak a környező országokból, de a Kárpát-medencén túli területekről érkeznek magyar származású művészek, hogy tánccal, zenével, színházzal és képzőművészeti alkotásokkal lepjék meg a közönséget szeptember 28. és október 13. között.

Október első hétvégéjén már Villányban a helyünk a Vörösbor Fesztiválon. A tizenöt éves hagyománnyal rendelkező szüreti mulatság jó alkalom arra, hogy végigkóstoljuk a környék híres borait, vagy ellátogassunk a kisharsányi Vylyan pincészetbe, mely 2008-ban elnyerte Az év pincészete Magyarországon díjat. Három napon át utcabál, kézművesvásár, koncertek és gyermekprogramok várják a látogatókat a pincesoron.

Régi kedves hagyományt, a leányvásárnak nevezett "ifjúsági találkozót" elevenítik fel az idén is Pécsváradon október 17-20. között. Régen ugyanis itt gyűlt össze évente egyszer a környék kis református falvainak ifjúsága, hogy a sülő gesztenye illatában ismerkedjenek, párt válasszanak maguknak, hogy aztán másnap mézeskalácsszívet vásároljanak kedvesüknek a bábsütőktől. Szombaton és vasárnap menettánc, majd a tánccsoportok bemutatkozása eleveníti meg a leányvásári forgatagot.

Ha elfáradtunk a vásározásban, érdemes ellátogatnunk a közeli Zengővárkonyba, és a gesztenyefák alatt tett séta után betérni a Tojásmúzeumba. A nemzetközi Míves Tojás Gyűjtemény igazi ritkaság, a 3000 alkotás 19 ország 55 tájegységéből származik, Nienhaus Rózsa magángyűjteményéből.

Ínyenceknek kötelező a részvétel a szarvasgomba napokon, október 4-5. között Hőgyészen, itt van ugyanis az ország első termőre fordult szarvasgomba-ültetvénye. Szarvasgombapiac és - árverés, főzőverseny és szarvasgomba-kereső kutyák bemutatója.

Orfűn pedig a tököt ünneplik október 11-12. között a III. Mecsek-hegyháti tökfesztiválon, ahol keresik majd a legnagyobb tököt, tanulni lehet a töklámpásfaragást, és közben falatozni a tökkel készülő ételekből.

A "Pannon Mediterrán Ősz 2008" záróprogramja a magyarlukafai Vendel-napi búcsú október 26-án. Szép tárgyak vására, kézműves-foglalkozás, bábelőadás és mutatványosok várják a látogatókat a varázslatos kis faluba, a dombok közé, ahol kortól és nemtől függetlenül lehet ismerkedni a régi emberek mesterségeivel.

Top cikkek