Egy tollvonással ötödölve

A budakalászi Mező utcában a múlt század elejétől állnak házak, lakóik nyugdíjasok.

Mikulás-várás budapesti fürdőkben

Aki gyakori vendég a téli Széchenyiben, az december első hétvégéjén a megszokott fürdőköntöst és papucsot akár tánchoz szabott bikinire is cserélheti.

Malomiparunk szíve volt

A XIX.

Felfedezésre vár a váci vár

A Duna-parti sétányon járva csodálkozhatunk rá Vác egyik nevezetességére, a romjaiban is lenyűgöző várra.

Szádvár, avagy egy tiltott zóna visszafoglalása

Az egykori Torna vármegye - ma Észak-Borsod - területén fekvő aprófalvas térség a trianoni határ meghúzásáig ezer szállal kötődött a Felvidék városaihoz, de leginkább Kassához. Szögligethez 1943-ban csatolták a XVIII. században lengyel telepesekkel újjáépített Derenket.

 

Csővár - vár állt ott, most kőhalom

A Cserhát egyik kevéssé ismert helye Csővár. A Vác közelében fekvő kicsiny település figyelemre méltó látványossága a várrom. A kisgyerekekkel is könnyen megközelhető oromról csodaszép a kilátás.

A Cserhát déli lábánál fekszik a Pest megyei Csővár. Az apró településtől északnyugatra emelkedik a 394 méter magas, meredek mészkőszikla, amelynek tetejére épült a szabálytalan alaprajzú, belső tornyos vár. Valószínűleg a tatárjárás pusztításai után IV. Béla ösztönzésére emelték. A XIV. század elején Csák Máté fegyveresei lerombolták, újjáépítésére csak jó száz esztendő múltán került sor.

Újabb urai rablótanyává változtatták a várat, innen indultak portyára a környező települések ellen. Még Hunyadi Mátyás uralkodása alatt is állandóan panaszkodtak a vár erőszakos uraira. 1486-ban Hunyadi Mátyás törvénytelen fiának, Corvin Jánosnak adományozta a várat. Mátyás halála után azonban a főnemesek sorra elvették Corvin János várbirtokait, így Csővárt is. A tizenhatodik század elején még reneszánsz stílusú átépítésekre került itt sor. Csővár virágkora azonban gyorsan véget ért.

Buda 1541-es elfoglalása után a török megszállástól tartó várúr, Bebek Ferenc báró megerősítette az erődítményt, ekkoriban létesítették a kerek ágyúrondellát is a külső várban, de ennek ellenére nem képviselt már jelentősebb katonai értéket a királyi végvárrendszerben. 1544-ben a közeli Nógrád, míg két esztendő múlva Szanda is török kézre került, ezért sorsát Csővár sem kerülhette el. Rövid ideig még lakták az épületeket, majd elnéptelenedett. Pusztuló maradványait az 1730-as években a Prónay família részben lebontatta, hogy köveiből új barokk kastély épülhessen Acsa községben.

Az 1950-es évekre már végső romlásba jutott a középkori vár, de a leomlani készülő öregtorony csonkját egy aláfalazással megmentették. Ekkor a várrom területét is megtisztították, az udvar közepén lévő ciszternából szépen faragott reneszánsz kőtárgyak kerültek elő. A leletek a penci falumúzeumba kerültek.

A lelkesedés később alábbhagyott, ezért a természet megint birtokba vette a várat. A fákkal, bokrokkal, cserjékkel benőtt erődítményt tavaly újra kitisztították, de ennél több nem várható. Dian József polgármestertől tudjuk, hogy a falunak terve van, de pénze nincs a vár rendbetételére.

Azért így romosan is érdemes a látogatásra. A kocsit a faluban kell hagyni, majd jó háromnegyed órás, kényelmes séta után érhető el a vár. A keleti palotaszárny kőfala még többméteres magasságig áll, falában nagyobb üregek jelzik az egykori ablaknyílásokat. A belső vár udvarán négy méter átmérőjű ovális ciszternát vágtak a sziklába.

Az elhanyagoltság miatt óvatosan kell járni, de megéri, mert csodálatos kilátás nyílik a környező erdőkre, dombokra. A vár alatt található kisebb barlang becserkészése is kellemes időtöltés. Akinek ez sem elég, egyórányi séta után elérhető a nyolcvanhektáros, Csővár és Acsa közötti Sinkár-tó.

A Cserhát déli részén fekvő Csővár busszal Vácról érhető el. Gépkocsival szintén Vácról vagy a kettes autóútról a Rád-Penc- Csővár útvonalon közelíthető meg. A kisközség közepéről már látszanak a vár romjai.

Top cikkek