Sízés, szánkózás Kőszegen - akár hó nélkül is

Mit tehet a kispénzű magyar, ha sízni akar, és nincs hó? A kőszegiek szerint beül a család az autóba, s elmegy Ausztriába a történelmi várostól mintegy 90-100 kilométerre lévő Semmeringre vagy az oda közeli Würzzuschlagba, hogy hódoljon szenvedélyének.

Sí-baleset szólt bele a német nagypolitikába

Kérdéses Dieter Althaus türingiai kormányfő jövője, miután újévkor Ausztriában frontálisan ütközött egy szlovák nővel a sípályán. Az asszony belehalt fejsérüléseibe; a politikus lábadozik, de karrierje derékba törhetett. Tudósítónktól

Síbaleset terheli a német politikát

A szigorú látogatási tilalom a kancellárra és a CDU elnökére is vonatkozik: Angela Merkel sem keresheti fel a jenai egyetemi klinika idegsebészetén fekvő párttársát, Dieter Althaust.

KRESZ a sípályákon

Március elsejével ugyan beköszöntött a meteorológiai tavasz, de még nyomokban itt a tél, a magas hegyekben pedig javában tart a síszezon, ami mágnesként vonzza az alpesi sportok szerelmeseit.

Bíróság elé kerül a síbalesetet okozó türingiai kormányfő

Vádat emeltek Dieter Althaus, türingiai tartományi kormányfő ellen, aki így Ausztriában bíróság elé kerül az általa okozott halálos steiermarki síbaleset miatt. Az illetékes osztrák ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolja az ötven éves német kereszténydemokrata politikust. Tudósítónktól

 

A Zugspitze osztrák oldalán

A Zugspitze környéke Németország leghíresebb síövezete, Garmisch-Partenkirchenben téli olimpiát is tartottak. De vajon mit ajánlanak a hegy túloldalán az osztrák kollégák? Ha azért indultunk útnak, mert itthon lehangol a latyakos tél, akkor az osztrák oldal a jobb választás, az ezerméteres völgyben jóval többet esik a hó, mint a 300 méterrel alacsonyabb német oldalon. Persze ez a pályák szempontjából nemigen számít, a Zugspitze glecscserét leszámítva a lejtők legmagasabb pontjai 1900 méter környékén vannak mindkét oldalon.

Tirolnak egy komoly hibája van, és ebben Garmisch is osztozik, mégpedig a távolság. Majd nyolcszáz kilométert kell autózni - igaz, főként autópályán -, és ha kifogunk egy-két dugót, az utazás egy egész napot elvesz. Ezért aztán akkor érdemes ide jönni, ha hosszabb távra maradunk. Ilyenkor pedig aztán a lurkókat is magunkkal kell vinni, nekik viszont kiváló a környék.

A nyolc faluból álló síterület - a Zugspitz Arena (www.zugspitzarena.com) - 147 kilométernyi sípályával büszkélkedhet. Fekete pálya csak elvétve akad, tanulásra, a technika tökéletesítésére viszont annál több hosszú, kiváló állapotú lejtőt találhatunk, tehát kezdőknek és gyerekeknek is ideális síterep. Nem csak alpesi sízésre kiváló a terület: 110 kilométeres sífutó-pályarendszert építettek ki a völgyben, és fenn a pályákon. A sporttal célszerűbb a völgyben ismerkedni, ahol egy új, három kilométeres szakasz is található, amelyet hóágyúznak is. Ha már jobban megy, magasabbra is merészkedhetünk, a pályák egészen a Zugspitze-ig vezetnek. A sífutás a régióban egyre népszerűbb sport, nem utolsósorban azért, mert lényegesen olcsóbb, mint az alpesi síelés. Ha maradunk a völgyben, nem kell síbérletet vennünk, és a felszerelés is olcsóbb, mint a lesiklóléc, bakancs és bot. Arról nem is beszélve, hogy esni sem lehet akkorát.

A kirándulókat 60 kilométernyi letisztított túraösvény várja, a szűzhavas lejtőkre pedig hótalpas túrákat szerveznek. A környék legfőbb attrakciója természetesen a Zugspitze, melyre felvonóval juthatunk fel, a csúcson pedig egy egész épület vár, étteremmel, múzeummal. Ha épp jó időt fogunk ki, lenyűgöző a kilátás, egyik oldalt a bajor alföldön, másik oldalt Tirol hósapkás horizontján ámulhatunk, császármorzsát falatozva. A csúcsról egy másik felvonó visz le a Zugspitze gleccservölgyébe, amely ugyan "német kézen" van, de válthatunk olyan síbérletet, mely oda, sőt az egész német oldalra is érvényes.

Persze keveseknek újdonság, de az osztrák hegyi ételekben csak nagyon ritkán csalódhatunk, egy félnapi síelés után nincs, ami jobban esne, mint a sztrapacskához hasonló Käsespätze vagy egy májgombócleves. Különösen, ha gyerekekkel vagyunk, felmerülhet a szánkózás is mint programlehetőség. Ehrwaldban kivilágított szánkópályát is találunk, ezt a mókát kár kihagyni, a több kilométeres pályán más dimenzióba kerül az otthon megismert mulatság - különösen, hogy a pálya tetején fogadó is van, ahol átlagon felüli snapszot mérnek.

A tiroli Zugspitze Arena azért különleges, mert a nyolc faluból összesen hat különböző síterepet érhetünk el, amelyek pár kilométerre vannak egymástól, és mivel a bérletek mindenhova érvényesek, egy hét alatt aligha lehet megunni a sípályákat.

147 kilométernyi sípálya van a régióban
147 kilométernyi sípálya van a régióban
Top cikkek