Sízés, szánkózás Kőszegen - akár hó nélkül is

Mit tehet a kispénzű magyar, ha sízni akar, és nincs hó? A kőszegiek szerint beül a család az autóba, s elmegy Ausztriába a történelmi várostól mintegy 90-100 kilométerre lévő Semmeringre vagy az oda közeli Würzzuschlagba, hogy hódoljon szenvedélyének.

Molnár László síoktató úgy véli: ha anyagi okok miatt nincs a családnak lehetősége ilyen kiruccanásra sem, akkor végszükség esetén a kőszegi Kenyérhegyen lévő 10, 20 és 30 méteres műanyag síugró pályát - melynek csúszóhoszsza mintegy 300 méter - is lehet használni. Ott tanulják meg a kőszegi gyerekek is tavasztól őszig ennek az egyre népszerűbb sportágnak az alapjait. Télen ugyan nem nagyon használják a pályát, s a fenntartók is a Semmeringre járnak, de ha sokan jelentkeznek -, jobb híján kipróbálnák ezt a lehetőséget is - akkor van rá mód. Szükség esetén tehát a szakosztály megszervezi az oktatást vagy a felügyeletet. Aki pedig még nem járt arrafelé, annak különösen ajánljuk a kis kőszegi kirándulást, mivel a látvány és a tudat maga is megéri az időtöltést, hiszen a tiszta levegő még hó nélkül is kincs manapság.

Persze más a helyzet, ha Holle anyó megrázza végre párnáját. Ez esetben Vas megyéből sem kell az Alpokba menni azoknak, akik úgymond, csak kezdőként lépnek lécre, hanem a már említett Kenyérhegy szomszédságában, a Szabó-hegyen lévő kivilágított lesiklópályán csúszhatnak 500-600 métert lefele. Vissza meg a csákányos felvonó húzza őket. Az egész napos bérlet ezer, a félnapos ötszáz forintba kerül. A hely azért is összkomfortos, mert a rajtnál lévő melegedőben duruzsoló cserépkályha mellett forró italokhoz, harapnivalóhoz lehet jutni, hogy ki-ki felüdülve kezdhesse újra a lejtmenetet. A legkisebbek viszont a sípálya közelében kiépített szánkópályán csúszhatnak, sikongathatnak örömükben.

A történelmi városban egyébként több vendégfogadó arra is készült, hogy árengedményes szállást kínáljon a téli hónapokra. Főként egy pluszéjszakát adnak ingyen. Ilyen lehetőség van például a Mohás vendégházban, a Kőszeghegyalja vendégházban, vagy a Ciklámen Üdülő és Turistaszállóban, mely télen kulcsos házként is működik.

Info

Kőszegi Síugró Szakosztály, Molnár László, t.: 06 (30) 957-1506. info@siugraskoszeg.hu

Lesiklópálya: Kőszegi Kerékpáros Egyesület snowboard szakosztály. t.: 06 (20) 219-5101, Máthé Zsolt, illetve 06 (30) 997-8651, Stampf Ferenc

Szállások: Irottkő Natúrparkért Egyesület. E-mail: ine@t-online.hu 9730 Kőszeg, Rajnis u. 7. t.: 36 (94) 563-120, -121, www.naturpark.hu

Top cikkek