Síbaleset terheli a német politikát

A szigorú látogatási tilalom a kancellárra és a CDU elnökére is vonatkozik: Angela Merkel sem keresheti fel a jenai egyetemi klinika idegsebészetén fekvő párttársát, Dieter Althaust. Türingia tartomány miniszterelnökéhez csak a legközelebbi hozzátartozókat engedi be a súlyos síbalesetet okozó és szenvedő politikust kezelő orvos-csoport. Egyelőre a számítógép vagy a mobiltelefon használatát sem engedélyezik az ötvenéves CDU-politikusnak.

Althaus még január elsején, ausztriai síelés közben frontálisan ütközött egy másik sízővel. A negyvenegy éves szlovák Beata Christandl belehalt súlyos fejsérülésébe.

Althaust helikopteren szállítják kórházba újév napján
Althaust helikopteren szállítják kórházba újév napján

A nyilvánosságtól való teljes elzárás azt is jelenti, hogy a halálos ütközés miatt nyomozó osztrák hatóságok jó ideig még nem hallgathatják ki Althaust. Kezelőorvosai szerint a konzervatív politikus nem emlékszik a balesetre. Az ügy azonban koránt sincs lezárva: német sajtóértesülések szerint az áldozat özvegye kártérítésre tart igényt, míg Althausnak gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kell majd osztrák büntetőbíróság elé állnia. Az özvegyet nem hatotta meg, hogy egyéves kisfia édesanyjának temetésére eljött Althaus neje is.

A súlyos erkölcsi teherrel együtt a türingiai CDU kitartani látszik a hosszú rehabilitációra szoruló Althaus mellett. A politikus 2003 júniusa óta irányítja a 2,3 millió lakosú tartományt. A kormányfőt helyettesítő Birgit Diezel tartományi pénzügyminiszter szerint továbbra is Althaus lesz a kereszténydemokraták listavezetője az idén augusztus végén esedékes tartományi törvényhozási választáson. Althaus elődje, Bernhard Vogel szintén cáfolta, hogy visszatérne a napi politikába. A 76 éves veterán politikus a kampányban szerepet vállal majd, de badarságnak nevezte, hogy beugorna utódja egyelőre megüresedett helyére.

A CDU-val szimpatizáló Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Die Welt a politikailag is szerencsétlen eset kapcsán azt feszegeti, hogy a konzervatív párt nekifuthat-e ilyen erkölcsi teherrel az augusztusi türingiai választásnak. A szociáldemokraták hallgatnak arról, hogy Althaust erkölcsileg vállalhatónak tartják-e. Augusztus végén Türingia mellett még Szászországban és a Saar-vidéken rendeznek tartományi voksolást, mindhárom "bemelegítő" lesz az egy hónappal később esedékes Bundestag-választásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.