galéria megtekintése

Két folyó ölelésében

0 komment

Népszabadság

Az Alföld szívében, a Tisza és a Körös ölelésében bújik meg a Tiszazug. Budapesttől másfél órás autóútra fekszik, így akár egy hosszú hétvégére is el lehet látogatni a tizenegy település valamelyikébe.

Vízi tünemény

A főváros nyüzsgése után a Tiszakürti Arborétum fáinak hűvös nyugalma igazi felüdülés. A Bolza grófok XIX. század derekán kialakított főúri kertjéből mára eltűntek a pergolák és a teniszpálya, cserébe nyitva áll a nagyközönség előtt.

Egyedülálló látványossága a júniusi, 3-5 napig tartó tiszavirágrajzás, az apró szárnyas rovarok násztánca a kora esti órákban. Ennek pontos idejét nehéz előre megjósolni, ami megnehezíti a távolról érkezők dolgát. Az arborétum munkatársai azonban kidolgoztak egy értesítési rendszert, amelyben egy honlapon történő regisztráció után folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket. Ennek köszönhetően akadt, akinek New Yorkból is sikerült ideérnie.

 
A tiszavirágrajzás mindössze 3-5 napig látható
A tiszavirágrajzás mindössze 3-5 napig látható

A legjobb kilátás a ti­szainokai kikötőből ­nyí­lik. A regisztrációs díjhoz kötött túra magában foglalja a tiszavirágzás megtekintését és egy belépőt az arborétumba.

Indikátor faj

A tiszavirág a kérészek rendjébe tartozó kb. 10 cm-es rovar. 3-4 évig a folyómederbe ágyazódva él lárvaállapotban, majd az ivarérettséget elérve a felszínre úszik. Mindössze néhány órát él, igaz, azt párzással tölti. Indikátor faj, tömeges megjelenése azt jelzi, hogy a folyó vize nem szennyezett.

Őslények, kunhalmok, fotók

A tiszaföldvári Tiszazug Természettudományi Múzeum kiállításainak színvonala meglepetésként hat a betérőre. Itt található az ország harmadik legnagyobb őslénytani gyűjteménye, amely többek között mamut-, őstulok- és ősbölénycsontokból áll. Bekukkanthatunk a kunhalmok belsejébe, a helyiek életéről használati tárgyaik és az egykori fényképész különleges, üvegnegatívra készített fotói adnak képet. Közelről tanulmányozhatják a Tisza mentén élő állatokat is, igaz, az akvárium állományát alaposan megtizedelte egy harcsa, így visszaengedték a folyóba.

Az egykori tiszttartó há­zá­nak falán tábla hirdeti, hogy 1848-ban itt járt Kossuth Lajos. Sajnos a feljegyzések szerint az adott időpontban több helyen is tartózkodott, így pusztán az 1800-as évek végén készült műemlék táblának örülünk. Az viszont biztos, hogy a ház szülötte Somogyi Károly, a szegedi könyvtár alapítója.

Éltető víz

Az 1930-as években amerikai mérnökök olajat kerestek a környéken, a fekete arany helyett azonban 96 fokos víz tört fel. A kutatók továbbálltak, a helyiek pedig megpróbálták elvezetni a feltörő vizet a termőföldek közeléből. A gyógyhatást a munkások fedezték fel, akik pihenőidejükben belelógatták lábukat a meleg vízbe, majd néhány nap múlva meglepődve tapasztalták, hogy már nem fáj és szaggat ott, ahol korábban.

Az 1955-ben létesített strand­fürdőt folyamatosan fejlesztik és bővítik, a háromszintes fedett részben télen is élvezhetők a gyógyvíz áldásai. A háromcsillagos Aqua-Lux Wellness Hotel Cserkeszőlő a kényelmeseket várja, akiknek a strandig csak a télikerten kell átsétálniuk.

A strandfürdő ma már télen-nyáron szórakoztat
A strandfürdő ma már télen-nyáron szórakoztat

Tizennyolc orsó

Cserkeszőlőn a Petőfi utcában áll a Csipkeház. Megismerhető a készítés folyamata, és az is kipróbálható, ki hogy boldogul az akár tizennyolc orsóval. 

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.