Lakott sziget

Nem a most véget ért fesztiválszigetre gondolok, hanem a régi bevált Margitszigetre.

Különleges négyzetkilométer

Séta a Margitszigeten.

Falunap Lipóciában

Az Újlipótváros olyan, mint egy falu.

Balatoni ősznyitány szüreti mulatságok sorával

Sokan szeretik a balatoni táj szelíd szépségét akkor megcsodálni, amikor a nyári szünidő véget ér, és eltűnnek az irdatlan tömegek az üdülőövezetből. Eljött az ő idejük! A víz és a nap melege még szeptemberben is kínál örömöket, de az enyhébb időjárás a kirándulásoknak is kedvez. A legromantikusabbak a vízi utak menetrend szerinti, program-, séta- vagy bérelt hajókon (www.balatonihajozas. hu). Ilyenkor a vitorlásversenyek egymást érik, ami látványnak sem utolsó, és aki kedvet kap hozzá, az maga is kölcsönözhet vitorlást, vagy őszi vitorlássulikban szerezheti meg a szükséges tudást.

Bor- és pezsgőünnep a Várban

A Budai Várban szerdán nyíló borkiállításon és vásáron 15 ország 250 borászata, és közel 60 kulturális produkció várja a látogatókat. A díszvendég a világ egyik legnagyobb pezsgőpincészete, a spanyol Freixenet csoport.

 

Jubileumi borfesztivál Budafokon

Huszadik alkalommal rendezik meg idén a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált. Nem csak a borok miatt érdemes ellátogatni: fellép a Budapest Bár, a Besh o Drom és Rúzsa Magdi is.

Szeptember 5. és 6. között rendezik meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált. A huszadik, jubileumi borfesztiválon neves pincészetek várják a vendégeket, akik nemcsak a pincékben, hanem a fesztivál központi helyszínén, az Oroszlános Udvarban is felkereshetik a borászokat, s megkóstolhatják legjobb boraikat.

Borfesztivál,
Borfesztivál,

A gyermekeket a Szőlőskert Gyermeksátor várja, ahol a kicsiket programokkal, kreatív játékokkal várják. Az autentikus magyar népzenét számos helyszínen hallgathatják az érdeklődők. Szombat délután a Budapest Bár művészei lépnek fel, este a Besh o droM koncertje várja az etnozene rajongóit. Vasárnap este Rúzsa Magdi ad koncertet.
A rendezvény központjához, az Oroszlános Udvarba, és a pincészetekhez ingyenes kisvonat viszi a vendégeket.

A szőlőművelés Budafokon ismert volt a római korban is, a közvetlen hagyományok a törökdúlás utáni időszakban alakultak ki. Pontosan 280 éves múltra tekint vissza a helyi borászat és szőlőtermelés, de a XIX. században a filoxéravész miatt megszűnt a helyi szőlészet. Megmaradtak azonban a pincék, s évtizedek óta a borászat jeles mesterei tanulnak a budafoki szakközépiskolában, amelynek még ma is többhektáros tangazdasága van. A fiatalok a Soós István szakiskolában elsajátíthatják a borászat minden titkát, az iskola őrzi a budafoki hagyományokat - olvasható az önkormányzatok portálján.

Top cikkek