Európa ínyenc fővárosa

Félúton Bécs és London, Nizza és Koppenhága között - az elzászi főváros Nyugat-Európa igazi középpontja, és erre büszke is.

A portói bor tájain

A világ egyik legősibb bortermelő vidékén halad át a Douro folyó, amely Portugália északi részét szeli ketté a spanyol határtól Porto városáig.

Falunap Lipóciában

Az Újlipótváros olyan, mint egy falu.

Pálinkapromenádra invitálnak Pestre

A pálinka divatossá lett. Lehet pálinkázni, illik megkülönböztetni a főzdéket is. A kisüsti hívei a hét végén pálinkapromenádon is részt vehetnek Budapesten.

A sört ünneplik Münchenben

Hatmillió vendéget várnak a világ legnagyobb sörfesztiváljára. A hétvégén megnyílt Oktoberfesten még két héten keresztül folyik a sör, így most sem késő megszervezni egy utazást.

 

Bor- és pezsgőünnep a Várban

A Budai Várban szerdán nyíló borkiállításon és vásáron 15 ország 250 borászata, és közel 60 kulturális produkció várja a látogatókat. A díszvendég a világ egyik legnagyobb pezsgőpincészete, a spanyol Freixenet csoport.

Immár tizennyolcadszor rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivált a Budai Várban. A szeptember 9-től 13-ig tartó borkiállításon és vásáron 15 ország 250 borászata, és közel 60 kulturális produkció várja a látogatókat. A látogatók megkóstolhatják a legkiválóbb magyar és külföldi borokat, személyesen találkozhatnak a termelőkkel.

A fesztivál díszvendége a világ legnagyobb pezsgőpincészete, a katalán Freixenet csoport, amely bemutatja be az érdeklődőknek a spanyol minőségi pezsgőt, a cavát, ésSpanyolország leghíresebb borvidékeinek borait.

A Magyar Nemzeti Galéria A-épületében Mesélő borcímkék címmel nyílik kiállítás. Lesz borbíráló tréning és fesztivál bora választás is, valamint pezsgőlovag-avatás a nagyszínpadon, és szüreti felvonulás.

A borkiállítás és vásárt követően szeptember 17-én kerül sor a jótékonysági borárverésre, és szeptember 18-án a Művészetek Palotájában gálakoncerttel zárul az idei borfesztivál hivatalos programja.

Az idén előreláthatólag a tavalyi 3,5 millió hektoliternél kevesebb bor kerül a pincékbe - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. Idén a termésbecslés szerint a tavalyival megegyező mennyiségű, mintegy 550 ezer tonna szőlő terem, a bor mennyisége pedig azért lesz kevesebb a múlt évinél, mert alacsonyabb a szőlőszemek létartalma. A kisebb mennyiséget viszont ellensúlyozhatja az, hogy a szőlőszemek mustfoka és savtartalma alapján jó minőségűek lehetnek az idei borok.

Top cikkek