Kezdődik az Oktoberfest

Pár nap múlva, szeptember 20-án kezdődik a világ feltehetően legnagyobb és legrégibb sörünnepe, a müncheni Oktoberfest.

Borbál Kőszegen, Buschenschank Vaskeresztesen

Egységes és helyi borút is összeköti az osztrák határ menti térséget, melynek teljes hossza 30 kilométeres. Most szombaton borbált rendeznek.

Currywurst-múzeum nyílt Berlinben

A német utcák bódéinak jellegzetes kolbásza múzeumot kapott. A Herbert Grönemeyer által megénekelt currywurst Németországban nemzeti intézmény.

Bor- és pezsgőünnep a Várban

A Budai Várban szerdán nyíló borkiállításon és vásáron 15 ország 250 borászata, és közel 60 kulturális produkció várja a látogatókat. A díszvendég a világ egyik legnagyobb pezsgőpincészete, a spanyol Freixenet csoport.

Kávézó nyílik a bécsi Szent István dómban

Október elsején, a kávé napján a Stefflnek becézett kőcsipkés északi toronyban kávét és süteményt árusítanak a látogatóknak.

 

A sört ünneplik Münchenben

Hatmillió vendéget várnak a világ legnagyobb sörfesztiváljára. A hétvégén megnyílt Oktoberfesten még két héten keresztül folyik a sör, így most sem késő megszervezni egy utazást.

Szeptember harmadik szombatján, pontban délben megnyílt a világ legnagyobb népünnepélyének tartott sörfesztivál, az Oktoberfest. A hagyományokhoz híven az első hordót a város főpolgármestere, Christian Ude verte csapra, majd átnyújtotta az első frissen csapolt korsót a tartomány miniszterelnökének, Horst Seehofernek

A bajor sörfesztivált már 176-ik alkalommal rendezik meg. Az idei Oktoberfest azért is különleges, mert a fesztivál kellős közepén, szeptember 27-én tartják Németországban az országos parlamenti választásokat, amelynek kimenetele a CDU/CSU győzelme esetén a többnyire konzervatív bajorok körében növelheti az ünneplési kedvet.

Az Oktoberfest története szerint München és Bajorország I. Lajos királynak köszönheti a fesztivált. I. Lajos 1810. október 12-én, még trónörökösként vette feleségül Therese von Sachsen-Hildeburghausen hercegnőt, majd, a néphez való közelségét demonstrálandó, népünnepélyt rendezett, amely október 17-én lóversennyel ért véget. Mindez a Terézia-réten (Theresienwiese) zajlott, s ma is így nevezik az Oktoberfest helyszínét.

A lóversenyt a következő évben megismételték, majd 1818-ban felállították az első körhintát. Így jött létre az Oktoberfest, amelyen a sörnek kezdettől fogva óriási szerepe volt.

A rendezők arra számítanak, hogy idén megdől a tavalyi 6 milliós látogatói rekord. Rekordot várnak a sörfogyasztásban is. A nagy hideg miatt a tavalyi Oktoberfesten ugyanis nem is annyira a sör, mint inkább a forralt bor fogyott. Mivel az időjárás most kedvező, a rendezők abban bíznak, hogy a látogatók a tavalyinál is több korsót hörpintenek majd fel. Az ár egyébként korsónként 8 euró 70 centre emelkedett.

Az Oktoberfestre több utazási iroda is kínál last minute utakat, egészen október 4-ig. Repülővel Budapestről átszállás nélkül a Lufthansa járataival érhetjük el Münchent. Vonattal akár hét óra alatt is eljuthatunk a fesztiválra, és több busztársaság, köztük a Volánbusz is indít járatokat a bajor fővárosba. Az autóval indulók Münchenig végig autópályán utazhatnak, de környezet-, és pénztárcakímélő lehetőség a telekocsi is.

Ha nemcsak bámészkodni szeretnénk, hanem egy valódi sörsátorban emelgetnénk a korsókat, nem árt helyet foglalni, a különböző kocsmák és sátrak ugyanis zsúfolásig megtelnek. A foglalásról részletes információt itt találunk.

Képgaléria jobbra.

 

 

 

 

A pincérnők nemcsak szépek, de erősek is
A waitress carries beer mugs after the opening ceremony of Munich's 176th Oktoberfest in Munich September 19, 2009. Millions of beer drinkers from around the world will come to the Bavarian capital Munich for the world's biggest and most famous beer festival, the Oktoberfest. REUTERS/Michael Dalder (GERMANY ENTERTAINMENT IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek